НОВИНИ

Производители на кайсии не могат да пласират продукцията

Овощарите в русенския регион срещат проблеми с реализацията на тазгодишната реколта от кайсии. През този сезон те са отгледали рекордно големи количества от плодовете, но това е създало друг проблем- липсата на достатъчно външни пазари, където да пласират продукцията си.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Виолета Никифорова
19:59, 24.10.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Свръхпроизводството на кайсии затрудни изключително много пазара, казва председателят на Съюза на дунавските овощари в Русе Николай Колев. В момента в него членуват близо 350 производители на различни плодове. Обработваемите площи са 20 хиляди декара.

Николай Колев - председател на Съюз на дунавските овощари: "В един момент за масовите сортове имаше доста свръхпроизводство, голяма част от плодовете дори не можеха да бъдат обрани и останаха по градините.”

По традиция русенските овощари освен на родния пазар, изнасят и за големите хипермаркети в съседна Румъния. Наблюденията на отрасъла показват, че в последните години търсенето на кайсии намалява.

Николай Колев - председател на Съюз на дунавските овощари: Защото при тях се създават доста градини-те също са в нашите сходни климатични условия. Така че както виреят при нас, така ще виреят и при тях. Имат държавна политика, доста средства инвестират в създаването на овощни градини, Търсенето всяка година намалява все повече и повече, докато в един момент просто ще изчезне, което настина ще е голям удар за производителите от нашия регион.”

Друг начин за реализация на плодовете -да се предадат в консервно предприятие за преработка-също е невъзможен.

Николай Колев - председател на Съюз на дунавските овощари: „В региона тук наблизо няма такава фабрика... Има в рамките на 100-150 километра фабрики, но капацитетът им е доста малък, в сравнение с това, което произвежда региона.”

За да се създаде подобен завод, е нужна голяма инвестиция, която не е по силите на нито един дребен производител-казват от Съюза. Те обаче са отворени за участие в съдружие със стратегически инвеститор, който може да направи вложение и да осигури сериозен пазар за преработената продукция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пилоти от авиобаза Граф Игнатиево отказаха да летят със самолетите МиГ-29
Пилоти от авиобаза "Граф Игнатиево" отказаха да летят със самолетите МиГ-29
Намалява бежанският поток към България
Намалява бежанският поток към България