COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Производители на мед искат повече средства по програмите за пчеларство

Пчеларството трябва да се превърне в приоритет в земеделската политика на страната ни, да се направят законови промени за употребата на неоникотиноидите и да се повиши финансирането в сектора. Това поискаха пчелари от цялата страна, по време на международното изложение на мед и пчелни продукти, което се провежда във Варна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна И. Георгиева, М. Малева
16:11, 05.03.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Повече от 50 пчелари от страната и чужбина представиха продукцията си на второто специализирано пчеларско изложение в Двореца на културата и спорта във Варна. Програмата му включва лекции по важни за пчеларите проблеми, както и представяне на нови разработки в сферата на препаратите за пчели, уреди за наблюдение на кошерите, както и възможностите за финансиране в сектора.

Мирю Лефтеров

“Законовата уредба трябва да се промени. Пчеларството да бъде отделено като сектор. В България пчелата се таксува на последно място в земеделието, а пчелата трябва да има първенство, защото тя произвежда благата на държавата.”

Пчеларите заявиха, че ще продължат да настояват и за забрана използването на неоникотиноиди.

Георги Георгиев

“С тези препарати ние убиваме пчелите, а след като убиваме пчелите, губим и качествата на меда, а и нашето здраве се влошава.”

Пчеларите от цялата страна бяха единодушни, че студът през последната седмица може да окаже влияние върху пчелните кошери, само ако те не са запасени с достатъчно храна. Ако обаче стопаните са били предвидливи, няма причина меката зима и късното застудяване да окажат сериозни последици върху пчелните семейства.

Топ 24
Най-четени
Съмнения за коронавирус и в Русе
Съмнения за коронавирус и в Русе
Видинчани превърнаха в трибагреник фасадата на кооперацията, в която живеят
Видинчани превърнаха в трибагреник фасадата на кооперацията, в която живеят