НОВИНИ

Производители на мед искат повече средства по програмите за пчеларство

Пчеларството трябва да се превърне в приоритет в земеделската политика на страната ни, да се направят законови промени за употребата на неоникотиноидите и да се повиши финансирането в сектора. Това поискаха пчелари от цялата страна, по време на международното изложение на мед и пчелни продукти, което се провежда във Варна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна И. Георгиева, М. Малева
16:11, 05.03.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Повече от 50 пчелари от страната и чужбина представиха продукцията си на второто специализирано пчеларско изложение в Двореца на културата и спорта във Варна. Програмата му включва лекции по важни за пчеларите проблеми, както и представяне на нови разработки в сферата на препаратите за пчели, уреди за наблюдение на кошерите, както и възможностите за финансиране в сектора.

Мирю Лефтеров

“Законовата уредба трябва да се промени. Пчеларството да бъде отделено като сектор. В България пчелата се таксува на последно място в земеделието, а пчелата трябва да има първенство, защото тя произвежда благата на държавата.”

Пчеларите заявиха, че ще продължат да настояват и за забрана използването на неоникотиноиди.

Георги Георгиев

“С тези препарати ние убиваме пчелите, а след като убиваме пчелите, губим и качествата на меда, а и нашето здраве се влошава.”

Пчеларите от цялата страна бяха единодушни, че студът през последната седмица може да окаже влияние върху пчелните кошери, само ако те не са запасени с достатъчно храна. Ако обаче стопаните са били предвидливи, няма причина меката зима и късното застудяване да окажат сериозни последици върху пчелните семейства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерът на „Пет звезди“ смята, че има право да състави правителство
Лидерът на „Пет звезди“ смята, че има право да състави правителство
Петьо Кюркчийски от Дупница се погрижи за скъсано знаме над града
Петьо Кюркчийски от Дупница се погрижи за скъсано знаме над града