Производители на ток от възобновяеми енергийни източници излязоха на протест в София с настояване за по-високи изкупни цени. От енергийния регулатор обясниха, че "зелените" централи са изградени с пари от Брюксел, и затова не може да има двойно субсидиране.

Протестиращите казват,че са заплашени от фалит заради определяните им от КЕВР по-ниски изкупни цени на произвежданата от тях енергия. Затова настояват тази разпоредба от закона за енергетиката да не се прилага към микро централите, поискаха оставки.

Тихомир Тошев собственик на микро ВЕИ: Искаме оставката на председателя на КЕВР - доцент Иванов, тъй като имаме множество жалби изпратени до него, а той нехае. Досега не е разгледал нито една, въпреки, че по закон сроковете отдавна са му изтекли. Искаме оставката на министър Петкова, която също знае за проблема и нехае.

От КЕВР обясниха, че ВЕИ централите са създадени със субсидия от програмата за селските райони, поради което "зеленият" ток не може да се изкупува на по-високи преференциални цени.

Иван Иванов: След като ЕК е започнала наказателна процедура, че има двойно субсидиране, то не виждам техните основания как могат да бъдат оценявани.
Малки ВЕИ производители излязоха на протест

Малки ВЕИ производители излязоха на протест

Малките производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници излязоха на протест. Те твърдят, че в сектора има двоен стандарт, който во...

Министърът на енергетиката обясни, че със законовите поправки преди 4 г. е премахнато двойното субсидиране.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Този протест наистина е абсолютно неаргументиран. Конституционният съд излезе с решение. От това решение става ясно, че промяната е напълно закономерна, че в този случай става въпрос за свръхсубсидиране на този тип производители.

Малко след 12 часа протестиращите блокираха бул. „Цар Освободител".

Протестът завърши с шествие до парламента.