НОВИНИ

Прокуратурата: Агенцията по лекарствата затваряла аптеки по поръчка на Марешки

Рекордните 13 лиценза на аптеки са били отнети през 2013 година от Изпълнителната агенция по лекарствата. За много от тези случаи има подозрения, че това е станало по поръчка на бизнесмена Веселин Марешки. Това разказа пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. В петък Сотир Цацаров поиска имунитетите на заместник-председателя на Народното събрание Веселин Марешки и на още двама депутати от ВОЛЯ - Пламен Христов и Кръстина Таскова. Прокуратурата иска те да бъдат разследвани за изнудване на собственици на аптеки.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:34, 26.06.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Собствениците са били рекетирани с нелоялна конкуренция и чрез поръчкови проверки от Агенцията по лекарствата. Арнаудова обясни, че лицензи са били отнемани за нарушения на санитарни и строителни изисквания, за които агенцията няма правомощия. И в тези случаи затварянето на аптеките е било отменено от съда.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: "Имаме доказателства за това, че приближени на Марешки, включително тогавашният изпълнителен директор на ИАЛ, са извършвали дейности по поръчка на Марешки, за да се принудят, да се мотивират собствениците на аптеките или да затворят аптеките и да прехвърлят бизнеса си или половината от дружествените дялове да прехвърлят на фирми, контролирани от Марешки".

Арнаудова не посочи имената на ръководителите на агенцията, но от описанието и периода, който се разследва от прокуратурата става ясно, че това са Евелин Благоев, чиято жена е бивш служител на Марешки, и Кирил Ненов, който е бил в листите на партията „Либерален алианс" - прекръстена сега на „Воля". До момента те не са коментирали разследването. Според прокуратурата тези практики са били прекратени от сегашния изпълнителен директор на агенцията Асена Стоименова. Тя също отказа коментар, като посочи, че е свидетел по делото. Според прокуратурата разследването е много обемно и няма да приключи скоро. Предстоят разпити на над 80 души.

Румяна Арнаудова: "Голяма част от лицата, които трябва да бъдат разпитани вече са прехвърлили бизнеса си и за прокурорите ще бъде много важно да установят какви са били мотивите и дали е било налице заплашване от страна на Марешки или негови приближени, за да се разпоредят със своите права".
;

Пред БНТ депутатът от ВОЛЯ Кръстина Таскова каза, че не разпознава свои думи или действия в разказаното от прокуратурата. Тя отказа да коментира конкретни детайли от разследването, с аргумента, че не може да влиза в диалог с говорителя на главния прокурор през медиите. Таскова обвърза делото с работата на ВОЛЯ в парламента.

Кръстина Таскова - депутат от ПП ВОЛЯ: "За мен тези твърдения са абсолютно скалъпени и се вадят в подходящ момент. Това правим в момента, това явно не е угодно на 27 години политическото статукво и трябва да бъдат сплашени нашите хора, които ни подкрепят и искат да продължим нашата дейност и ние сме още по-мотивирани и усещаме силната подкрепа".

Таскова обясни, че през 2 години от разследвания период е била бременна и по майчинство. Тя потвърди, че е готова да се откаже от депутатската си защита. И посочи, че преди да влезе в парламента, е участвала в инициативен комитет, който е събирал подписи за премахване на депутатския имунитет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недостиг на медицински сестри в детските ясли в Пловдив
Недостиг на медицински сестри в детските ясли в Пловдив
Над 2 милиона души се събраха на традиционен летен фестивал във Виена (ВИДЕО)
Над 2 милиона души се събраха на традиционен летен фестивал във Виена (ВИДЕО)