Прокуратурата е иззела цялата документация от трите болници по случая с починалото 3-годишно дете, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Според експерти има сериозни проблеми в системата на детското здравеопазване.

Вижте повече по темата от Милена Кирова.

Сотир Цацаров: Проведени са разпити вчера следобед на родителите. По съответния ред, предвиден в НПК, са предадени записи от телефонните им апарати. Следват разпити на всички медицински специалисти в трите заведения и назначаване на медицинска експертиза.

Детето е починало от усложнение след вирусна инфекция, което често е с фатален край.

Мария Шаркова, адвокат по медицинско право: В тази конкретна ситуация трябва да се изследва дали причините, довели до усложнението са били диагностицирани своевременно и в кой момент е могло да се предотврати нещастното събитие.
Д-р Диминър Еленков, бивш главен секретар на БЛС: Нека оставим компентентните органи да си направят проверката преди да се посочи виновика или това е грешка на системата.

Хората трябва да са по-добре ориентирани за това в кои лечебни заведения да търсят конкретна медицинска помощ, категорични са експертите.

Доц. д-р Спас Спасков, бивш директор на болница Пирогов: Аз се срещам с много хора, които често ми казват: "не знам къде да отида".
Мария Шаркова, адвокат по медицинско право: В различни болници има различни възможности за лечения за деца с педиатрични заболявания. Вторият проблем, който изкристализира, е невъзможността за адекватна комуникация на лечебните заведения и лекарите, когато се случват такива трагични събития.
Д-р Димитър Ленков, бивш гл. секретар на БЛС: Аз ще си позволя да върна нещата 20-30 години - в такъв случай родителите щяха да се обърнат към педиатъра в районната поликлиника, който е на разположение 24 часа, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Имаше такива неотложни звена. Тези звена обаче бяха унищожени, няма ги.

Черната статистика отрежда на България едно от първите места по детска смъртност в Европа.

Бойко Борисов за случая с починалото дете: Трябва да има възмездие

Бойко Борисов за случая с починалото дете: Трябва да има възмездие

Премиерът Борисов се срещна със семейството на починалото 3-годишно дете тази сутрин преди заседанието на Министерския съвет. Веднага след това той по...