НОВИНИ

Прокуратурата е прекратила проверката на „Техноимпекс“

Пред правната комисия в парламента главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че проблемът на приватизацията са анексите към договорите, с които отпадна задължението новите собственици да запазват работните места и да развиват фирмите. Като гражданин Цацаров поиска разваляне неизгодните сделки. Главният прокурор даде отговор и на въпроса имало ли е прокурорска проверка на сделката за приватизация на „Техноимпекс“.

Николай Минков
от Николай Минков
20:26, 06.12.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Пред депутатите Цацаров обяви, че от 2004-та досега в прокуратурата има над 700 проверки, свързани с приватизацията. През последната година обаче са прекратени поради изтичане на давността преписки за 20 сделки, подадени от ДАНС, след доклад, изготвен по поръчка на премиера Борисов. Една от тях била и тази за Техноимпекс с принципал Корнелия Нинова.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Наказателно производство не е образувано. Т. е. постановен е отказ за образуване на наказателно поризводство. Прието е към настоящия момент, че е изтекла давността. Втората инстанция е приела също така, имам предвид Апелативна прокуратура, че няма данни за неизгоден договор или длъжностно престъпление".

Цацаров увери депутатите, че прокуратурата има ресурс да ревизира сделките от миналото, но според него по важното е да се намери вариант не за отпадане на давността, а възможност държавата да разваля тези сделки или да принуди новите собственици да изпълнят ангажиментите си по тях. В противен случай ставало дума за политически престрелки, смята главният прокурор.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Трябва да си дадем ясен отговор на въпроса. Искаме ли ревизия на приватизацитяа, макар че началният проблем не е в началната приватизация и я искаме заради справедливостта или я искаме, защото това ще реши един или друг персонален проблем и ще постави един или друг персонален повод за политически нападки".

На въпроса кога премиерът Бойко Борисов ще даде обяснение в прокуратурата за твърденията си, че в парламента има наркотрафиканти, Цацаров обяви, че това е станало днес по обяд, но отказа подробности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се грипната вълна да достигне своя пик през януари – февруари
Очаква се грипната вълна да достигне своя пик през януари – февруари
Линията на бедност догодина ще бъде 321 лева - със 7 лв. повече от сега
Линията на бедност догодина ще бъде 321 лева - със 7 лв. повече от сега