Прокуратурата и ВКС се обявиха против прибързани промени в Наказателния кодекс

Прокуратурата и Висшият съдебен съвет няма да изпратят представители в работната група, която ще обсъжда промени в НК, свързани с неизбежната отбрана. Това стана ясно на днешното заседание на съвета. Против прибързани законодателни решения по темата се обявиха и главният прокурор, и председателят на Върховния касационен съд.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
преди 2 години
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Поканата за работната група дойде в съвета от правосъдния министър Цецка Цачева. Главният прокурор заяви, че не е ясно какво ще прави работната група, след като според публикации в медиите - екип на вицепремиер вече бил готов с проект. Цацаров определи правенето на промени без участието на академичната мисъл за "голям абсурд". Председателят на Върховния касационен съд упрекна изпълнителната власт в „пocлeдoвaтeлнa нeпpeдвидимocт пo oтнoшeниe нa зaĸoнoдaтeлcтвoтo". Панов настоя все пак дa се изпpaтят пpeдcтaвитeли, за да изразят нecъглacиe.

Вероника Имова, член на ВСС: В отговор на това, че бяхме уведомени от медиите, че има вече такъв законопроект и съобразявайки с решението на КС този законопроект, единодушно излязохме с експертно мнение, че не е необходимо сега да се формира такъв а работна група, а по-скоро работна група, която да излезе със становище необходими ли са изобщо такива промени.
Топ 24
Най-четени