НОВИНИ

Прокуратурата иска временен арест за Желяз Андреев

Няма искане за задържане на другите четирима българи, обвинени в Съединените щати, че са нарушили ембаргото със Сирия. Окръжната прокуратура в Добрич ще поиска временно задържане под стража до 60 дни за Желяз Андреев, докато започне по същество делото за екстрадицията му.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
18:15, 10.04.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Според обвинението във Флорида петимата българи са работили в кол център в София, през който са продавани самолетни части на сирийските авиолинии, за които американските власти твърдят, че са свързани с терористична дейност. Адвокатът и близките на задържания Желяз Андреев обаче са категорични, че той е вършел работата си, без да може да подбира и проверява клиентите, на които предлага сделки.

Боян Лимберов, адвокат на Желяз Андреев: В Закона за екстрадицията и в Европейската заповед за арест, включително в договора ни, който сме сключили с Щатите по този въпрос, пише, че задържане се налага в неотложни и спешни случаи. Няма как едно работещо неосъждано момче, което само е дошло в полицията да види какво искат от него, да се счита за опасно и да трябва да прекарва Великден в ареста.
Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор: Българският гражданин, заедно с негови съучастници са продавали самолетни билети, самолетни части, прощавайте, като са били преправяни документи за това, че се продават тези части на сирийските авиолинии, но всъщност се е търгувало с други субекти, за които има забрана. Ние изпълняваме процедура по силата на Закона за екстрадицията и Договора за екстрадицията, който е сключен между правителството на България и правителството на САЩ. Така че в рамките на тази процедура задържането по Закона на МВР от служителите на МВР е законно, задържането на Прокуратурата също.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са причините за бягството на двамата затворници?
Какви са причините за бягството на двамата затворници?
В съмнителния пакет до Сотир Цацаров е открита играчка, която не е взривоопасна
В съмнителния пакет до Сотир Цацаров е открита играчка, която не е взривоопасна