НОВИНИ

Прокуратурата изнесе информация за задържания швейцарец, обвинен в тероризъм

Швейцарски гражданин е обвинен у нас за тероризъм и контрабанда на оръжие. Швейцарецът е задържан при опит да напусне страната през ГКПП "Капитан Андреево", посока Турция. В автомобила му са открити големи количества бойно, ловно и хладно оръжие.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:30, 13.09.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Според данните до момента швейцарецът е тръгнал от дома си на 9 септември и е преминал през Австрия, Унгария и Румъния. Влиза у нас на 10 септември през "Дунав мост 2" и се настанява в хотел в София.

Георги Асенов, прокурор в специализираната прокуратура: Баща му подава сигнал в швейцарската полиция. Швейцарската полиция го обявява веднага за издирване и по системата за издирване са подадени данните тук в България и реално той е задържан на излизане защото тогава е получен сигнала.
Евгения Станкова, прокурор в специализираната прокуратура: Лицето е преминало няколко граници, за да се озове на територията на страната ни. Оръжието се е намирало в управляваното от него МПС и ние не можем да установим към настоящия момент извършена ли е проверка, кой е извършил проверка. Искал е да влезе на територията на Сирия и с оръжието, с което е разполагал и което е намерено, да участва в реални бойни действия.

У него е открита карта с маршрут до сирийския град Идлиб. Няма данни на територията на България швейцарецът да се е срещал с някого. Оръжието в автомобила му не е било укрито в тайници, превозвано е в багажника и пътническото купе.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът даде ход на делото срещу Десислава Иванчева
Съдът даде ход на делото срещу Десислава Иванчева
Насимо преобрази фасадата на сграда на ул. Бачо Киро в София
Насимо преобрази фасадата на сграда на ул. "Бачо Киро" в София