НОВИНИ

Прокуратурата намери нарушения в определянето на партийните субсидии

Върховната административна прокуратура намери нарушения в определянето на партийните субсидии. Партиите и коалициите, които имат право на финансиране от държавата, са получавали повече от 11 лева на глас. Сезирани са Сметната палата и финансовия министър. Според заключението има данни, че служители на финансовото министерство са извършили престъпление при изчисляването на партийните субсидии. В същото време парламентарната правна комисия прие на първо четене предложените промени в закона, които ще решат проблема с парите на партиите.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:56, 04.06.2019
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Прокуратурата, финансовото министерство и политическите партии, оказа се, по различен начин четат един и същи закон. Според прокуратурата правилата са нарушени и партиите са получили субсидии по повече от 11 лева за получен от тях глас. Така и бюджетът на държавата е ощетен.

По тази причина се препоръчва на министерството на финансите да се възстановят надплатените пари на партиите от 26 май 2016 година до момента, както и се изработят правила и методология за изчисляването на субсидиите, които да отговарят на буквата и точката на закона. Според финансовото министерство законът е неясен, а методологията, по която работят е от преди 18 години.

Росица Велкова, зам.-министър на финансите& Въведена е още с отменения Закон за политическите партии от 2001 г., там е заложен принципа на пропорционално разпределение на действителните гласове.
;

Прокуратурата възлага и на Сметната палата да извърши одит на начина, по който се определят субсидиите. Оказва се, че финансовото министерство изчислява на база общия брой действителни гласове, а след това разпределя получената сума на всички партии, които са прескочили бариерата от 1%, което им дава право на държавна субсидия.

По този начин се получават и по-високите от 11 лева на глас суми.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Ако твърдим, че има грешка, то това е грешка в изчислението или в метода.
Крум Зарков, зам.-председател на „БСП за България“: Би трябвало много ясно и лесно да се сметне, че за определена политическа партия са получени Х действителни гласове и те се умножават по 11.
;

В парламентарната правна комисия БСП и Финансовото министерство влязоха в спор дали има грешка и кой е виновен. Коалициите от партии всяка година трябва да представят пред министерството споразумение как субсидията им се разпределя между отделните субекти в тях. Зам.-финансовият министър цитира последното споразумение, което са представили от „БСП за България“.

Росица Велкова, зам.-министър на финансите: Сумата, която е предложена на министъра на финансите да преведе два месеца, преди той да извърши превода е аналогична с изчисленията, които прави и министерство на финансите.
Крум Зарков, зам.-председател на "БСП за България": Коалиционното споразумение, което цитирате на "Коалиция за България", аз предполагам, че то е изготвено съвместно с Министерството на финансите. Дори то да не е вярно, дори да е грешно - вие от Министерството на финансите сте длъжни да следите за спазването на Закона.
;

Край на спора засега слагат предложените от правителството промени в Закона, според които партиите и коалициите ще имат субсидия за гласовете, които самите те са получили на избори, без преизчисления на базата на всички действителни гласове.

Те бяха приети с единодушие на първо четене в правната комисия. Надвзетите през последните три години над 14 милиона лева пък ще бъдат удържани на партиите от бъдещи плащания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливен дъжд се изсипа в ранния следобед в Пазарджик
Проливен дъжд се изсипа в ранния следобед в Пазарджик
Преля язовир в село Тутраканци, има евакуирани хора
Преля язовир в село Тутраканци, има евакуирани хора