НОВИНИ

Прокуратурата оспори решението на КЕВР за поскъпването на водата в София

Прокуратурата оспори решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за поскъпване на водата в София от 1 април с 18%. Протестът е внесен в съда. Според прокурорите, решението за увеличение на цената на студената вода е незаконно, заради високата норма на печалба заложена в него. Прокуратурата обмисля да протестира и решението на регулатора за поскъпването на газа от 1 април с 30%.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:05, 11.04.2017
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

От прокуратурата са категорични, че Комисията за енергийно и водно регулиране е можела да намали нормата на възвращаемост на капитала на водното дружество в София. Вместо това тя е приела действащата сега норма според концесионния договор със Столична община.

Ася Петрова, заместник на Главния прокурор: Начинът на действие от страна на комисията не съответства на статута на комисията за енергийно и водно регулиране като на независим специализиран държавен орган. От КЕВР не са проявени дължимите внимание и грижи като недопустимо, според нас е даван приоритет на Софийска вода, а не на интересите в случая на потребителите.

Прокурор Петрова добави, че липсват мотиви за формиране на цената на водата. Срещу решението за поскъпване от 1 април се обяви и самият председател на Комисията Иван Иванов. Мотивът му беше аналогичен с този на прокуратурата.

Справка в решенията на Столичния общински съвет показва, че те са приели бизнес плана на "Софийска вода", с който се увеличават цените през следващите пет години, въпреки че той е бил икономически необоснован. Съветът е прехвърлил топката за цените на водата към КЕВР. КЕВР от своя страна пък е приел бизнес плана с мотив, че той е приет от Столичния общински съвет.

От една седмица "По света и у нас" се опитва да се свърже със "Софийска вода", за да разбере точно какви инвестиции ще бъдат направени с новата по-висока цена. Отговор така и не получихме. Междувременно Комисията за енергийно и водно регулиране продължава да вдига цените на водата в страната. До края на месеца се очаква да скочи и цената на водата във Варна, с малко над 15%.

Михаил Илиев, зам.-изп. директор на ВиК-Варна: Вярваме, че професионализмът на нашите служители, както и инвестициите, които ще бъдат направени през новия регулаторен период, ще осигурят подобряване на качеството на предоставяната от нас услуга и намаляване на загубите.

Потърсихме и мнението на варненци.

- Аз специално не съм доволна, защото в нашия блок има хора, които нямат водомери и ВиК нищо не прави да дойде да види защо нямат водомери. Начисляват на общия водомер и ние плащаме.

- Прекалява се с вдигането на цените, тъй като нищо не е подобрено в момента.

Основният мотив за исканото увеличение, който залагат всички ВиК-оператори е нуждата от спешна смяна на тръбите.

Ганчо Танев, председател на Съюза на ВиК-операторите в България: Мрежата, която експлоатират различните ВиК дружества в момента е 4500 км. нали се сещате, че това е огромна мрежа и години след като не е инвестирано в нея, рано или късно трябва да се почне да се подмени.

Прокуратурата не е единствената, която се обяви срещу решения на комисията. Вчера в Административния съд жалба внесоха две граждански сдружения, подкрепяни от омбудсмана. Ето какво коментира по този повод днес председателят на КЕВР.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Разбира се, внесената жалба считаме за неоснователна. Запознах се с мотивите и от друга страна в съответствие с българските закони, очакваме да се произнесе съда. Имаме пълно доверие в съда и в решенията, които той ще вземе. - Коментирахте, че евентуално може да се мисли за намаление на цените от октомври, каква е вашата прогноза за юли обаче. Изтече срока, в който енергийните дружества трябваше да внесат исканията си? - Предложенията в момента се разглеждат от работните групи, от съответните дирекции и не мога в момента да направя никакъв коментар.

В случай, че протестът на прокуратурата бъде приет е възможно поскъпването на водата в София да бъде спряно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерска среща между ГЕРБ и БСП в Народното събрание
Лидерска среща между ГЕРБ и БСП в Народното събрание
Недоволство заради санитарната сеч в Благоевград
Недоволство заради санитарната сеч в Благоевград