НОВИНИ

Прокуратурата отново отне шофьорската книжка на Лютви Местан

Окръжният съд в Кърджали отмени забраната на Лютви Местан за напускане на страната. Мярката беше постановена от Окръжната прокуратура след тежката катастрофа край село Загорско, при която загина 6 месечно бебе. Съдът е преценил, че няма опасност Местан да се укрие. Междувременно прокуратурата отново отне шофьорската книжка на лидерът на ДОСТ само ден след като съдът в Кърджали отмени и тази мярка.

bnt avatar logo
от Станислава Петкова
20:00, 24.04.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Съдът в Кърджали приема, че забраната за напускане на България е прекомерно решение. Освен това данните, събрани по делото за катастрофата и поведението на Лютви Местан позволявали извода, че той няма да се укрие в чужбина. Решението е окончателно.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Според нас тази мярка щеше да обезпечи и да постигне целите на наказателното производство. Като, подчертавам, това не е абсолютна забрана да се напускат пределите на страната, а само с разрешение на прокурора или, ако се намираме в съдебна фаза - на съда.
;

В понеделник съдът отмени и отнемането на шофьорската книжка на Лютви Местан. Мотивите - че мярката е прекомерна и че Местан не представлява опасност за обществото. Днес обаче прокуратурата отново постанови отнемане на книжката.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Първо, лицето не се намира на адреса, на който е уведомило, че постоянно живее. Второ - заради това, че не е открит на адреса, а съдът твърди, че няма никаква опасност той да се укрие, не му е било връчено предходното постановление на прокурора. И трето - от Пътна полиция на СДВР ни уведомиха за следното - в периода от 2013 година до настоящия момент Лютви Местан има влязло в сила едно наказателно постановление, един акт и 13 фиша - всичките за превишена скорост.
;

Оказва се, че и до този момент Местан е с шофьорска книжка, тъй като не е бил открит на адреса си, на който официално е обявил, че живее.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Е, надяваме се, че второто постановление, което е от днес, да успеят да го намерят и да му го връчат и да му вземат свидетелството за правоуправление.

В момента лидерът на ДОСТ е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 10 000 лева. Сумата трябва да бъде платена до 25 ти април. Лютви Местан оспори и тази мярка, но съдът отхвърли жалбата му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Панамските досиета попълват бюджета в Германия
"Панамските досиета" попълват бюджета в Германия
МВР въвежда засилени мерки по време на празниците
МВР въвежда засилени мерки по време на празниците