НОВИНИ

Бойко Борисов: Бой по всички, така че да има превенция

Извънреден ремонт на отводнителната система на ЛОТ 1 на магистрала "Марица", предоставен на частна фирма, е причина за разследването за злоупотреби в агенция "Пътна инфраструктура". Това коментира в "Денят започва" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Ремонтът е бил на стойност 51 милиона лева и не е възложен на фирмата-изпълнител на проекта, а на друга компания. Акциите на прокуратурата от последните дни провокираха и различни реакции.

bnt avatar logo
от БНТ
12:01, 26.04.2017
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Днешната акция е третата в държавна институция в рамките на три дни. Прокуратурата получи похвали за работата си от лидера на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов.

Бойко Борисов, председател на ГЕРБ: Използвам случая да поздравя действията на прокуратурата. Искахме румънски модел - ето румънски модел - като се събудиш сутрин да чуеш кого разследват. Бой по всички, така че да има превенция и да спрем по тази тема да говори, каквото и да е като съмнения за корупция. Който, където и както го заварят, всичко трябва да се провери и да се повдигат обвинения. Това ми е мнението, за да не ме търсите пак и по тази тема.

В понеделник в КЕВР започна разследване срещу длъжностни лица за престъпления по служба. По досъдебно производство за длъжностни престъпления и безстопанственост, но от септември, вчера разследващите бяха в АПИ. И двата случая имат отношение към фирми на двамата бизнесмени - Сашо Дончев и Георги Гергов, които стана ясно, че са се срещали с главния прокурор дни преди изборите. - това са Овергаз и "Пътища Пловдив".

Иво Никодимов, журналист от БНТ: Можем ли да подозираме, че всички тези ваши действия са пряко свързани с добилата известност през миналата седмица среща на главния прокурор с тези две лица?

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Няма как да твърдим подобна връзка, защото януари месец прокуратурата е сезирана, три месеца извършваме проверка. За съжаление тази информация, където предостави Сашо Дончев, просто даде възможност на медиите да предвидят нашите действия. Мога със сигурност да кажа, че Сашо Дончев е бил на практика известен за тази проверка на спец.звено Антикорупция, тъй като от него лично са изисквани документи. Така че той е знаел.

По повод досъдебното производство в АПИ от коментара на Арнаудова стана ясно, че се разследва бившият шеф на агенцията Лазар Лазаров за извършване на дейности по ЛОТ - 1 на Марица.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: В момента това лице не е служител той напусна по лични причини малко преди започване на нашето разследване. "Пътища Пловдив" АД - на среща при шефа на АПИ, че ще струва 50 млн. лева. На служителите е казано да проведат процедура с тази прогнозна стойност и можете да се досетите, че поръчката е спечелена от "Пътища Пловдив" АД.

Лиляна Павлова, бивш регионален министър: Предложена е за изпълнение тази обществена поръчка експертно, както се прави всеки път - с доклад от директора на дирекция ОП "Транспорт" до УС, не е еднолично решение на инж. Лазаров или на някой друг и оттам нататък има провеждане на обществена поръчка. По моя информация, нека да питаме и самия него, но мисля, че няма негови подписи под тези документи.

Според Павлова нарушения в процедурата няма. Ставало въпрос за стандартна поръчка, при която е избрана най-ниската цена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Гергов: 50-те милиона са влезли във фирмата, след като я продадох
Георги Гергов: 50-те милиона са влезли във фирмата, след като я продадох
Ден без асансьори
Ден без асансьори