НОВИНИ

Прокуратурата продължава с порверките

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че се действа по график. В "Денят започва" тя коментира безпрецедентната активност на държавното обвинение от последните дни. Нагласена поръчка за отводняване на участък от автомагистрала "Марица", е причината за влизането в АПИ вчера, обясни Арнаудова. Тя потвърди, че се разследва бившия шеф на агенцията Лазар Лазаров.

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 26.04.2017
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

Акцията на прокуратурата в НЕК днес беше трета за три дни. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че държавното обвинение действа по график. Серията беше открита в понеделник в КЕВР, вчера прокуратурата влезе в АПИ. Двете разследвания имат отношение към фирми, чиито имена са свързани с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. Това са "Овергаз", на която Дончев е изпълнителен директор и "Пътища Пловдив", която е била собственост на Гергов до март 2014, тоест година преди поръчката, която е обект на разследване.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в коментар за безпрецедентната активност на държавното обвинение заяви, че се действа по график. Днес тя коментира в "Денят започва" на БНТ наситените следствени действия от последните дни. Нагласена поръчка за отводняване на участък от магистрала "Марица", е причината за влизането в АПИ вчера, обясни Арнаудова. Тя потвърди, че се разследва бившия шеф на агенцията Лазар Лазаров. Още от коментарите на Арнаудова по горещите теми.

- Можем ли да подозираме, че всички тези ваши действия са свързани с добилата известност през миналата седмица среща на главния прокурор с тези две лица?
Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: "Няма как да твърдим подобна връзка. Затова и уточних - януари месец прокуратурата е сезирана. За съжаление тази информация, която предостави Сашо Дончев - даде възможност на медиите да предвидят нашите действия. Мога със сигурност да кажа, че Сашо Дончев е бил на практика известен за тази проверка на спецзвено Антикорупция, тъй като от него лично са изисквани документи. Така, че той е знаел."

Освен писмената позиция отпреди седмица, главният прокурор не е коментирал срещата в офиса на Гергов. И днес преди заседанието на ВСС Цацаров избегна среща с камерите. От пресцентъра заявиха, че той няма да отговаря на журналистически въпроси.

Разследването в КЕВР започва след проверка по сигнал за действия на "Овергаз" на Сашо Дончев, довели до дело в Европейската комисия срещу България за злоупотреба с господстващо положение на пазара от страна на "Булгаргаз". Досъдебното производство срещу длъжностни лица от КЕВР е в 4 направления, които според прокуратурата, имат отношение към цената на газа.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: "Според нас не е нормално да се остави цената на природния газ толкова висока, затова ще установяваме на какво се дължи бездействието на длъжностните лица от КЕВР."
- Има ли натиск от бизнес среди към комисари в ДКЕВР тогава, опити или търговия с влияние?
"Категорично можем да твърдим, че има такива данни, затова сме и започнали разследване."

Арнаудова потвърди, че по досъдебното производство в АПИ от септември, се разследва Лазар Лазаров, който беше шеф на Пътната агенция и при двете предишни правителства на ГЕРБ.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: "Разполагаме с доказателства затова, че той е провел срещата с представители на Пътища Пловдив. Те са казали колко ще им струва услугата - 51 милиона и той просто е възложил на служителите си да изготвят документацията си така, че да бъде спечелена именно от тази фирма, без наличието на количествено-стойностна сметка."

Договорът е от 20-ти юни 2015, като според прокуратурата дейностите по стабилизиране на почвата неправомерно са били възложени на "Пътища-Пловдив", а не на италианската фирма-изпълнител по проекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха нелегални търговци на антики в Пазарджишко
Арестуваха нелегални търговци на антики в Пазарджишко
Няма отклонение от нормите в питейната вода във Варна
Няма отклонение от нормите в питейната вода във Варна