НОВИНИ

Прокуратурата проверява незаконен път край Рупите

Окръжната прокуратура в Благоевград проверява сигнал за незаконен път в местността Рупите край Петрич. Според природозащитници, трасето за което през май правителството отпусна милион и 400 хиляди лв., е незаконен, тъй като минава през защитени територии от НАТУРА 2000. Към момента строителните дейности са замразени, докато тече прокурорска проверка.

bnt avatar logo
от БНТ
16:33, 20.11.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Спорното трасе е дълго около 4 километра и свързва минералните извори в местността Рупите с археологическите разкопки на Хераклея Синтика. От община Петрич са категорични, че цялата документация за строежа е изрядна и той е напълно законен.

Катя Стоянова, експерт към строителен отдел в община Петрич: Всъщност този път има издадено разрешително за строеж, който е проверен от РНДСК на място при откриване на строителната площадка. Това е отреденото място по кадастралната карта за местен път...
Антоанета Петрова, еколог в Община Петрич: Няма да се окаже отрицателно въздействие върху защитените зони, които попадат този район.

Природозащитници и местни хора обаче са притеснени, че полагането на асфалт ще наруши биоразнообразието в района.

Андрей Ковачев, еколог: Ние в момента се намираме в мрежата на НАТУРА 2000 - това е защитена зона, както виждате, не пречи хората да развиват дейност, но трябва да я съобразим с природата.

Оказва се,че районът се обитава и от редки видове змии и костенурки. От прокуратурата проверяват дали има увредена или унищожена защитена зона. Проверката тече вече втора седмица, а от заключението й ще стане ясно дали строежът на пътя ще продължи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Анастас Герджиков е избран за втори мандат като ректор на СУ
Проф. Анастас Герджиков е избран за втори мандат като ректор на СУ
Свиневъди настояват за ограничаване на популацията на диви свине и комари
Свиневъди настояват за ограничаване на популацията на диви свине и комари