НОВИНИ

Прокуратурата работи по три сигнала за нарушения на изборния процес във Видинско

По три сигнала за нарушения на изборния процес работи прокуратурата във Видин. Малко над 28% е избирателната активност в областта до 13 часа. Според Районната избирателна комисия вотът протича нормално. Жители на села от видинско гласуват в общини от област Монтана, където са наблюдатели но няма нарушение на законите, защото имат това право.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
17:35, 26.03.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
прокуратурата работи три сигнала нарушения изборния процес видинско

Прокуратурата във Видин трябва да се произнесе дали има достатъчно доказателства, за да се повдигнат обвинения по трите досъдебни производства.

Мирослав Костов, дежурен прокурор в Окръжна прокуратура - Видин: Те са за нарушения на изборния процес, по-специално за склоняване и за даване на имотна облага на лица, да нарушат избирателното си право, т.е да гласуват за определен кандидат или за политическа партия. Едното досъдебно производство е в град Брегово срещу конкретно лице, като е започнало с претърсване и изземване, а другите две са срещу неизвестен автор.

10 сигнала за изборни нарушения са постъпили в районните прокуратури в област Видин. 8 са основателни, а за два в часовете преди края на изборния ден се очаква решение.

За нов вид изборен туризъм казаха в община Ружинци, където десетки жители гласуват в друго населено място.

Детелина Никова, председател на СИК: Оттук, да към 30 човека са се изместили към Монтана и са заличени, с удостоверения за гласуване на друго място.

Няма нарушения на законите, уточниха от общината.

Александър Абександров, кмет на община Ружинци: Разбрах, че повечето са в Брусарци. Кметицата на Брусарци ме попита какви са тези документи, които издавам на хората да гласуват на друго населено място… Тези хора са наблюдатели на политическа партия и те могат да гласуват и да бъдат регистрирани във всяка една комисия, т.е извън територията на община Ружинци.

Заради масово гласуване по настоящ адрес след последните местни избори в Ружинци бяха заличени над 150 регистрации в полуразрушени къщи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма опашки в секциите във Великобритания
Няма опашки в секциите във Великобритания
Активността в Бурса е доста по-ниска от тази на президентските избори
Активността в Бурса е доста по-ниска от тази на президентските избори