Разбита е престъпна група, занимавала се с трафик на оръжие. Бандата изпращала пистолети, части от автоматични оръжия, боеприпаси и хероин от София до Великобритания. При акцията на ГДБОП, Специализираната прокуратура и СДВР и антимафиоти от Великобритания са задържани шестима души.

Работата по случая започнала в началото на септември, когато в СДВР получили информация за канал за трафик на оръжие с участието на мъж, известен на полицията като наркоразпространител на ниско ниво. За броени дни службите у нас разнищили случая - мъжът бил част от група, която изпращала във Великобритания оръжия, боеприпаси и наркотици чрез куриерски услуги. Групата е разбита вчера, когато акцията е протекла паралелно в България и Великобритания. Иззети са множество доказателства:

Димитър Петров - ръководител на Специализираната прокуратура: Около 53 пистолета от различни марки и модели, огромно количество боеприпаси, заглушители, бронежилетки и не на последно място приблизително 80 килограма хероин.

Шестима са задържаните - трима във Великобритания и трима в България. Сред тях е и британски гражданин, издирван с европейска заповед за арест, което според криминалистите е голям успех.

Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП: Хората, които са вършили оперативна полицейска работа знаят какво означава едно лице да е издирвано и да го следиш е все едно да ходиш по ранено животно.

Пред службите и в двете държави остава да добавят още няколко парчета към целия пъзел:

Иван Гешев - зам.-главен прокурор: Разследването и във Великобритания, и в България ще бъде концентрирано в посока във Великобритания какво се е случвало с предишните пратки, защото има данни за сериозен брой пратки. Целта на правоохранителните органи на съдебната власт в България са две неща - произхода на хероина и произхода на огнестрелните оръжия.

Според Иван Гешев успешни акции като тази доказват защо Европейската комисия прекрати наблюдението на България по показателя организирана престъпност.