Районната прокуратура в Пловдив се самосезира по случая за отровената риба в река Марица. Оттам разпоредиха незабавна проверка за наличието на пластмасови и други опасни отпадъци във водите на реката край Стамболийски. Риболовни организации поискаха законови промени за по-бързо възстановяване на щетите след екокризата.

Пловдив

Проверката на най-мащабното замърсяване на Марица продължава. По последни данни в участъка край последния колектор от градската канализация на град Стамболийски цели популации от различни видове речна риба са напълно унищожени. Пречиствателната станция е само на 500 метра, а екип на "По света и у нас" днес забеляза, че тук има малки сини пластмасови частици.

Съмнения, че канални води от Стамболийски може да са причина за смъртоносния ефект върху рибата предизвикаха ново прокурорско внимание към случая Марица.

Канализацията отвежда всичко в пречиствателната станция и замърсяване на реката няма - обясни кметът на града.

Георги Мараджиев - кмет на Стамболийски: Тук няма незаконно заустване, ние се намираме на мястото, където е преливникът на пречиствателната станция. Аз не виждам мъртва риба,

Сигналите, че замърсяването на реката може да е започнало в Стамболийски и да се е разпространило в две противоположни посоки, кметът определи като абсурдни.

Георги Мараджев - кмет на Стамболийски: Как от Стамболийски, на 30 км мъртвата риба ще плува срещу течението и ще стигне до Пазарджик.

Предприятията, които преработват пластмасови изделия, са обект на новата прокурорска проверка. А хората вече свикват с ограниченията за ползване на вода от реката.

Според експерти по рибно опазване, за да се възстанови животът в реката, ще са необходими най-малко 10 години.

Галин Николов - директор на ИАРА: Там не умряха само риби, умря цялата популация, всичко, което живееше във водата, към настоящия момент го няма.

А риболовни организации поискаха промени в закона за водите.

Георги Михайлов - председател на Българската федерация по риболовни спортове: Тези дружества или юридически лица да направят възстановяване на рибния ресурс, там в същото количество, което е било.

В началото на следващата седмица се очаква да станат известни и резултатите от анализите на унищожената риба в Марица, които са изпратени в лаборатория в София.

Проверката на предприятията за преработка на пластмаса край Марица са възложени на Басейнова дирекция - Пловдив и на районното полицейско управление в Стамболийски. Резултатите трябва да бъдат известни до 20 дни.

Прокуратурата започна проверка за замърсяването на р. Марица

Прокуратурата започна проверка за замърсяването на р. Марица

Прокуратурата в Пловдив се самосезира и разпореди проверка за наличието на пластмасови и други опасни отпадъци във водите на река Марица. Срокът за пр...