НОВИНИ

Прокуратурата се заема с фалшивия болничен лист, издаден в Бяла Слатина

Прокуратурата се заема с фалшивия болничен лист, издаден в Бяла Слатина. Разпоредена е пълна проверка на лекарската комисия, дала болничен на жена, докато е в чужбина. След края ѝ ще стане ясно дали по случая ще има разследване.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:30, 31.10.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

След сигнал по телефона в НОИ и проверка на полицията стана ясно,че лекарска комисия в Бяла Слатина е продължила болничен на жена, която по това време вече била извън България.

Д-р Марин Макенов - началник на неврологично отделение МБАЛ- Бяла Слатина: По телефона всъщност се разбрахме да дойде някой да ѝ продължим отпуската. Просто дадох една бележка на секретарката тука да ѝ оформят болничния. Знам, че е нарушение.

И днес от Националния осигурителен институт не пожелаха да коментират случая. Не отговориха на запитването ни колко сигнала за злоупотреби с болнични са проверили и колко от тях са предадени на прокуратурата. Според статистиката на института към края на миналата година, издадените болнични са с около 20% повече спрямо 2014 година. За същия период разходите са се увеличили с 54 на сто. Тридневните болнични, които се плащат от бизнеса са нараснали с 47%.

Добри Иванов - изпълнителен директор на АИКБ: Големи са злоупотребите в областта на издадени болнични без наличието на медицински причини. Загубите за работодателите са в размер на 20 до 40 милиона годишно. За НОИ са в първи повече.

Бизнесът поиска промени, но в проектобюджета за 2020 година правилата за изплащане на болничните остават същите. От сдружението на семейните лекари поискаха по-строг контрол и санкции за хората, които не спазват режима, предписан в болничния лист.

Д-р Георги Миндов - общопрактикуващ лекар: Ако му е назначен домашно-стаен режим на този адрес, този човек трябва да присъства, с изключение, когато примерното е дошъл при лекар. Институцията, която отпуска парите трябва да ги контролира тези неща. И лекарите съответно трябва да бъдат контролирани, защото виждаме,че има случаи на лоши практики.

Според бизнеса Националният осигурителен институт няма капацитет да извършва такъв тип контрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пенсионираха се специални за семейството на По света и у нас колеги
Пенсионираха се специални за семейството на "По света и у нас" колеги
Есенната ваканция е от три почивни дни
Есенната ваканция е от три почивни дни