НОВИНИ

Прокуратурата в Кьолн разследва случая със смъртта на 4-годишно българче

Всички документи по случая със смъртта на четиригодишното българско момиченце, починало по Коледа в болница в Германия, са иззети от прокуратурата в Кьолн още на 28.12. Това съобщи за "По света и у нас" главен прокурор Улрих Бремер, който оповести и резултата от направената аутопсия – бронхопневмония. Ръководителят на болница Порц ам Райн, Зигурд Клаус, изрази чрез БНТ съболезнования за внезапната смърт на момиченцето, но сподели и потреса на лекарския персонал от организирания вчера протест пред клиниката.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова Виктория Бояджиева
17:40, 04.01.2019 (обновена)
Чете се за: 01:36 мин.
По света

400 души, предимно български граждани, се събраха на протест пред болница с петдесетгодишна история в германския град Кьолн. Тази безпрецедентна демонстрация е провокирана от смъртта на малко момиченце. Неговите родители са го водили на преглед, били са отпратени и след като детето не се е подобрило, отново се връщат при лекарите. В клиниката момиченцето умира. Пред "По света и у нас" майката вижда вината за случилото се в медицинския персонал.

Вероника Сашова - майка: Тази докторка, която ме върна настоявам да си получи заслуженото. Тя е отнела живота на детето ми, отнела е радостта на дома ми, аз не знам какво да кажа на по-голямата й сестричка.

Порц ам Райн е болница, създадена през 1967-ма. В нея се лекуват близо 70% от пациентите в град Кьолн и околностите. Освен това е академична база на местния университет. До сега не е конфронтирана с обвинения за лекарски грешки, каквито в Германия се случват.

Директорът Зигурд Клаус, сподели пред "По света и у нас", че е проверил всички документи по случая с българското момиченце и е поискал обяснения от лекарите.

Зигурд Клаус, директор на болница Порц ам Райн: Съжаляваме много за този трагичен случай. Изказвам искрените си съболезнования на родителите и близките, затова че неочаквано е починало едно четиригодишно момиченце. След като прегледах всичко не мога да разпозная вина на лекуващите лекари и на клиниката. Ще има и проверка от медицинската експертиза. Питам се обаче, защо родителите са чакали три дни, преди да доведат детето отново в болницата. Още на следващия ден можеше да се върнат с него.

Директорът на болницата сподели, че и той, и всички лекари вчера са били потресени от протеста, на който са наричани "убийци". Има ли вина медицинският персонал в смъртта на момиченцето е въпрос, който занимава прокуратурата в Кьолн. Именно упреците на родителите са причина на второто разследване по този случай. Първото е започнало още на 28.12. след като детето е издъхнало, разказа за "По света и у нас" главен прокурор Улрих Бремер.

Улрих Бремер, главен прокурор в Кьолн:Прокуратурата иззе от болницата още на 28.12. всички документи по случая. Те сега се проверяват. Провежда се разследване. Предстои и бащата да даде показания. След това ще стане ясно дали има основания за обвинения към медицинския персонал. Би трябвало първо да се даде възможност на прокуратурата да свърши спокойно своята работа и да направи изискваните изводи. Упреците на родителите са известни, но те още не могат да бъдат потвърдени от резултатите на разследването.

Проведената аутопсия сочи, че смъртта е настъпила в следствие на бронхопневмония. И от прокуратурата в Кьолн констатират като рядкост обвиненията в лекарска грешка. Въпреки това уверяват, че имат експерти, специализирани именно по медицински престъпления. Те ще разследват и този случай.

Протести пред болниците след смъртта на пациенти са рядкост в Германия, въпреки това се случват. Предимно в Берлин арабски кланове и турски семейства организират масово своето недоволство от медиците. Това е първата демонстрация на български граждани във Федералната република.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Мъж е загинал след падане от Акропола в Атина
​Мъж е загинал след падане от Акропола в Атина
Няма пострадали български туристи при бурята в Тайланд
Няма пострадали български туристи при бурята в Тайланд