НОВИНИ

Прокуратурата влиза в "Кинтекс" и ВМЗ заради завишени цени на военна продукция

Министърът на икономиката поиска прокуратурата да провери държавните фирми "Кинтекс" и ВМЗ-Сопот заради съмнения, че са сключвали неизгодни оръжейни сделки. Той увери протестиращите работници на частното дружество "Емко" че ще им бъде върнат оръжейния лиценз, след като бъдат отстранени пропуските при съхранение на боеприпаси.

Николай Минков
от Николай Минков
20:50, 20.09.2017
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

Прокуратурата ще проверява има ли има изтичане на оръжейни патенти към частни фирми и сключвани ли са неизгодни оръжейни сделки, заяви министърът на икономиката.

Емил Караниколов- министър на икономиката: "Във ВМЗ ще проверяваме дали има техни лицензии, които са под интелектуална собственост, патенти, които се използват в други дружества, а в "Кинтекс" ще проверим назад в период от 10 години, как са извършвани сделките, при какви условия, при какви цени и дали е спазвано това, че най-добрата оферта винаги е печелила. Не говоря само като цена, а и като срок, и като качество , разбира се".

Караниколов обясни, че през 2016 "Кинтекс" е сключил 3 договора за производство на боеприпаси с частната "Емко" без да поиска оферти от ВМЗ и Дунарит.

Емил Караниколов- Министър на икономиката: "Извършихме проверка в държавното дружество. Цените, които тогава сме можели да дадем за тези боеприпаси, са били между 5-10% по-евтино, от това, което е сключено с "Емко"".

Министърът уточни, че след като е бил отнет лицензът на "Емко" се наложило ВМЗ да изпълни негова поръчка за Индия. Той увери протестиращите днес работници на частното дружество, че държавата няма за цел да ги остави без работа.

Емил Караниколов- Министър на икономиката: "Цялото правителство осъзнаваме страховете на работниците в дружеството "Емко" Министър Каракачанов и моя милост, като съпредседатели на междуведомствения съвет, който е от около 20 представители, сме поели ангажимент, че при отстраняване на нередностите незабавно ще бъде възстановен лиценза за износ и за внос. Лицензът им за производство не е отнет". Може би работниците трябва да обърнат внимания на своето ръководство, че трябва да бъдат отстранени тези нередности.

Министърът на икономиката съобщи още, че миналата седмица държавата е купила дълга на Дунарит в КТБ, чийто собственик в момента е дружеството "Кемира".

Емил Караниколов- министър на икономиката: "Ние участвахме в тази публична продан, тъй като част от тези вземания, в размер на 42 млн. евро, бяха освен на солидарен длъжник "Кемира", но и на "Авиномс" и ако някой ги беше ги придобил, можеше да тръгне на изпълнение срещу "Авиномс" като 100 % солидарен длъжник".

Караниколов разкри следващата стъпка, за да бъде защитен държавният интерес във военно-промишления комплекс.

Емил Караниколов- министър на икономиката: "Държавната консолидационна компания ще направи опит, на пазарен принцип, да придобие акциите на "Дунарит", които са 100-процентова собственост на "Кемира".

Около 200 работници и служители на държавната ВМЗ Сопот излязоха на символичен протест пред завода. Те се обявиха против усвояването от други фирми на изделия, произведени в държавното предприятие.

Стефан Димитров - работник във ВМЗ -Сопот: "Затова е важно ,за да може печалбата, която влиза в предприятието, да се реинвестира в нови технологии, в закупуване на машини с цифрово програмно управление, в подобряване условията на труд."

Техни колеги от частната "Емко" протестираха днес пред Народното събрание заради отнетия лиценз на предприятието им.

Депутати от левицата излязоха при протестиращите и ги поканиха на среща в парламента, за да чуят техните искания.

Славчо Демиев - ръководител на обособено производство на Емко в Трявна - Искам да чуя това, което е истината и законната страна на въпроса, че не министърът е провокирал серията тенденциозни проверки, а те са били действително по спазване на закона в нашата страна.
Жельо Бойчев - БСП- зам- предс. на ПГ на " БСП за България " - Това, което ПГ ще настоява и в лицето на председателя на комисията по икономическа политика постигнахме разбиране, е следващата сряда да бъде извикан министърът на икономиката и ние поемаме ангажимент да поставим тези въпроси и да поискаме отговор за тях.

От "Емко" са категорични, че ще продължат протестите, докато не им бъде върнат лиценза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата търси решение на проблема с дивото къмпингуване по Черноморието
Държавата търси решение на проблема с дивото къмпингуване по Черноморието
Германия: Малките партии в голямата политика
Германия: Малките партии в голямата политика