НОВИНИ

Прокуратурата внесе обвинителен акт в Специализирания съд по делото "Сарафово"

Окръжната прокуратура-Бургас внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд по делото "Сарафово". На съд са предадени Мелиад Фарах- австралийски и ливански гражданин, и Хасан ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство. Те ще бъдат съдени за тероризъм, съобщиха от пресслужбата на Окръжната прокуратура в крайморския град.

bnt avatar logo
от БТА
13:32, 19.07.2016
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
прокуратурата внесе обвинителен акт специализирания съд делото сарафово

Двамата мъже са обвинени, че в периода 28 юни - 11 юли 2012 година са били съучастници и помагачи на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни. Той е предизвикал взрива на летището в Бургас и загива при атентата.
Престъплението бе извършено на 18 юли 2012 година на паркинга пред сградата на летище "Сарафово", терминал "Пристигащи ". Тогава загинаха и други шестима души, сред които и българският им шофьор. 38-ма израелски туристи бяха ранени, сред тях и екскурзоводът им.

Двамата обвиняеми са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел за личната неприкосновеност и сигурността на територията на България, се посочва в документите по делото.
Извършителят на терористичния акт Мохамед Хасан ел Хюсейни е роден на 27 май 1989 година в Баалбек, Ливан, притежаващ ливанско и френско гражданство.

Деянието е целяло убийството на всички израелски туристи, които след пристигането си на летището в Бургас с полет на авиокомпанията "Ер Виа", от Тел Авив, е трябвало да пътуват с автобус на фирмата "Старбус"-ООД до курорта "Слънчев бряг".

Петима израелски граждани и шофьорът на автобуса са загинали, тъй като са се намирали в непосредствена близост до епицентъра на взрива. Първоначалната цел на извършителя е била да остави раницата с взривното устройство в багажното отделение на автобуса.
Автобусът е изцяло унищожен от взрива. Със сериозни щети са и паркираните наблизо други два автобуса, собственост на същата фирма.

Обвиненият в помагачество Мелиад Фарах се е подвизавал в Несебър и в Равда в периода 5-7 юли 2012 година. През това време той е използвал фалшив документ за управление на моторно превозно средство, издаден от щата Мичиган, на името на Браян Джерамая Джеймисън. Той е наемал автомобили от две частни фирми. Това деяние е извършено, с цел улесняване извършването на атентата, казаха от съда в Бургас.
Хасан ел Хадж Хасан също е с повдигнато обвинение за използване на фалшиви документи - шофьорска книжка и карта за социално осигуряване, на името на Ралф Уилям Рико.

По делото са извършени около 100 експертизи - най голям брой - 48 - съдебномедицински, 10 биологични, 10 технически, 8 дактилоскопски автотехнически, оценъчни и други.
Разпитани са 170 свидетели, материалите от разследването са в 80 тома.

Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала "Интерпол" с червен бюлетин.
До 13 държави са изпратени молби за правна помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гранични полицаи задържаха 45 чужденци на българо-сръбската граница
Гранични полицаи задържаха 45 чужденци на българо-сръбската граница
Реформаторите обсъждат имена на интелектуалци за президентска номинация
Реформаторите обсъждат имена на интелектуалци за президентска номинация