Прокуратурата изнася данни от проверки на болнични заведения

Нови досъдебни производства за безстопанственост започват в 7 държавни болници в страната - това са многопрофилните болници в Попово, Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново, Кърджали и "Пирогов". Това съобщиха днес от прокуратурата.

Мария Чернева
от Мария Чернева
преди 2 години
Чете се за: 00:29 мин.
Животът

Според обвинението източването на тези болници започва още от 2010 година, когато законът за лечебните заведения изрично забранява дублирането на дейности от частни структури на територията на държавни. Заедно с обявеното вчера производство в болницата в Ловеч и ареста на директора на районната здравна каса там, нарушенията в 7-те лечебни заведения са установени след проверката на 329 договора на 24 болници от 14 области. В останалите проверките още не са приключили, така че могат да се очакват и още обвинения, заявиха от прокуратурата. Главният прокурор е прехвърлил всички следствия към Софийска главна прокуратура.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор - От една страна е налице макар и минимална опасност да са на лице лични контакти, приятелски отношения и в взаимно уважение между служителите на болничното заведение и прокурорите, а и служителите на МВР. Факт е, че повече от 7 години местните структури на МВР и на прокуратура дори не са били сигнализирани.
Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени