НОВИНИ

Прокуратурата започва проверки на състоянието на пешеходните пътеки в страната

Започва общонационална проверка на всички пешеходни пътеки у нас. Поводът са зачестилите случаи на пътно-транспортни произшествия със десетки жертви и ранени. Проверката е възложена от прокуратурата на органите на МВР и на Министерството на регионалното развитие и благоустойството.

БНТ2-София
от БНТ2-София
20:55, 21.12.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

И местните жители и кметът на пловдивското село Първенец настояват за обезопасяване на улицата в ромската махала, където вчера при катастрофа загина 11 –годишно момиченце.

Георги Стаменов, кмет на село Първенец: С докладна оповестявам кмета на общината, за да бъдат сложени тези легнали спящи полицаи, както са наречени, маркировка, пешеходни пътеки и за тротоарите да се пооправят, защото аз от 2003-та откакто съм постъпил, до сега никакви средства не са пуснати за тротоари.
;

Само преди няколко дни 81-годишен мъж беше блъснат на пешеходната пътека пред сградата на полицията в центъра на Русе. Той е с мозъчно сътресение и се лекува в Неврохирургията на Университетската болница.

Андрей Неделчев: Опасна е, защото няма видимост и всеки си кара, както си иска. Никой не намалява – ето, вижте сега човека, без малко щеше да го удари.
Стефан Стефанов: Може би трябва светофари да се сложат или да има знаци за ограничение на скоростта.

В Благоевград жители на квартала, където беше прегазена 19-годишна студентка, поискаха обезопасяването и на друго кръстовище в района. То се намира на 500 метра от мястото, където момичето беше блъснато от камион.

Една възвишена пешеходна пътека би била полезна.

Пешеходната пътека на бул. „Цар Освободител“ в Русе е една от най-опасните в града, тъй като оттук минава 80% от автомобилния трафик.
Опасно е в Благоевград въобще да се пресича.

Трябва да направят един светофар според мен, пешеходните пътеки са в окаяно състояние, никой не спира, студентите вървят така надолу, нямаше тротоар, вчера слава Богу започнаха да го правят.

Повече от 4000 катастрофи за незавършилата още 2017 година.

;

Жертвите са 179, ранените още повече. Според данните от статистиката инцидентите стават по-често в населените места, отколкото извън тях. А пешеходните пътеки не са безопасни за хората.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Целта на проверката е да се отчете и провери за всяка пешеходна пътека дали е на лице съответствие на вида на материалите за пътна маркировка с нормативните изисквания. Изпълнени ли са нормативните критерии за местоположението на пешеходните пътеки.

Пешеходни пътеки, които не отговарят на изискванията има в цялата страна. В София, така наречените „цветни пътеки“ могат да се видят на бул. „Васил Левски“ и до Софийския университет. За тях ви съобщихме в новините на БНТ 2. От Столичната община обясниха, че вече няма да се правят такива, но тези, които съществуват не могат да бъдат изтрити.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици даряват 40 торби на дом за сираци
Ученици даряват 40 торби на дом за сираци
ОС на ООН гласува срещу признаването на Ерусалим за столица на Израел
ОС на ООН гласува срещу признаването на Ерусалим за столица на Израел