НОВИНИ

Прокурори от звеното "Антикорупция" и агенти на ДАНС влязоха в КЕВР

Прокурорска акция в КЕВР. Разследват се длъжностни лица от енергийния регулатор за престъпления по служба в няколко направления, съобщиха от държавното обвинение. Една от посоките, в която работят прокурорите, е необоснованост на последното увеличение на цените на газа. За момента няма повдигнати обвинения. Разследването обхваща работата на регулатора от 2011-та година насам. Образувано е след проверка на сигнал, изпратен до главния прокурор в средата на януари. Пенка Ангелова работи по темата.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:44, 24.04.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

В ранния следобед прокурори от спецзвеното "Антикорупция" и агенти на ДАНС влязоха в КЕВР. По същото време от държавното обвинение изпратиха прессъобщение, че е образувано досъдебно производство срещу длъжностни лица от регулатора.

Борислав Сарафов - заместник-главен прокурор: Папките не сме ги взели, разговаряхме с председателя на комисията и експерти, които ни оказаха необходимото съдействие и в момента колегите от ДАНС уточняват всички детайли по предаване на необходимата кореспонденция.

Предмет на делото е липса на контрол над инвестициите на газоразпределителните дружества, които имат пряко отношение към цените за крайния потребител, уточняват от прокуратурата. Разследва се още бездействие на длъжностни лица по жалба срещу "Булгаргаз", довело до дело пред Европейската комисия.

Както и действия на регулатора във връзка с вливания на дружества в "Овергаз мрежи" от март 2015-та година, за които според прокурорите има съмнения, че може да са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газа. Заместник-главният прокурор уточни, че към момента не се разследва сегашния състав на комисията, въпреки, че според прессъобщението, обект на проверка е и последното увеличение на цената на газа.

Борислав Сарафов - заместник-главен прокурор: Не изключвам разследването да се разпростре и в по-голям период, включително сега.Става въпрос за сключени неизгодни договори и длъжностни престъпления от членове на комисията. Става въпрос за контрол и бездействие.
Евгения Харитонова - член на КЕВР: Когато прокуратурата и ДАНС са на проверка, те съответно трябва да ви кажат какво точно проверяват и как?

БНТ: Свързано ли е с газовите договори

Евгения Харитонова - член на КЕВР: Не мога да ви кажа, не знам.

Борислав Сарафов отрече акцията да има връзка със скандала между шефа на "Овергаз" Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров.

БНТ: Защо това става няколко дни, след като Дончев каза за срещата с Цацаров?

Борислав Сарафов - заместник-главен прокурор: Не се наемам да гадая вие сами ще си направите изводи, не намирам връзка. Тези действия са планирани отдавна.

В крайна сметка ние разследваме дейността на държавния орган, а не на частни търговски дружества

Малко преди да оглави знаковата акция, Сарафов обяви, че си оттегля кандидатурата за член на Висшия съдебен съвет. Посочено беше, че решението му е продиктувано от интересите на прокуратурата и е лично.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Времето се затопля през следващите дни
Времето се затопля през следващите дни
Лидери на Стария континент приветстваха победата на Макрон
Лидери на Стария континент приветстваха победата на Макрон