НОВИНИ

"Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" - тази неделя по БНТ1

Продължаваме да ви представяме новото българско кино в ефира на БНТ. Тази неделя можете да гледате "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син". Филмът на Иглика Трифонова, по действителен случай от трибунала в Хага, е сред най-успешните съвременни български заглавия. Лентата печели редица награди на международни фестивали. Сред тях и тази за най-добър сценарий от Централна и Източна Европа на Фестивала в Кан.

Айше Сали
от Айше Сали
18:38, 06.05.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Филм за съвременно жертвоприношение и война, в която победители няма. По истинска история от най-близките до нас земи. "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" ни връща към бивша Югославия и дело срещу военен престъпник от геноцида в Босна.

Иглика Трифонова, режисьор: "Има места в Европа, където знаят много малко за това какво се е случило. Самата аз преди да се заровя в историята знаех твърде малко, въпреки че те са съседи, почти братовчеди по кръв."

В Международния съд в Хага, едно момче на име Деян, се явява като ключов свидетел срещу високопоставен сръбски военен. За всички изглежда, че делото ще завърши с присъда - първата голяма победа за Трибунала.

Съмненията на адвоката на обвиняемия обаче го подтикват да направи собствено разследване в Босна. Така той открива родителите на Деян, който всъщност се казва Миро. Баща му е християнин, майка му - мюсюлманка, а синът - затворник, избран да даде лъжливи показания. Защитникът води бащата на процеса, свидетелят се огъва, а прокурорката се проваля.

Иглика Трифонова, режисьор: "Докато се готвех да направя този филм, защото това отне 10 години, минавах през различни състояния. Разбира се и съмнения, но през цялото време бях убедена, че за нас е важно да разкажа тази история, защото ние живеем по един и същи начин на Балканите."

Гледайте филма в неделя вечер, след централната емисия "По света и у нас".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът на България заслужи златото в многобоя на Световната купа в София
Ансамбълът на България заслужи златото в многобоя на Световната купа в София
Невяна Владинова спечели титлата в многобоя на Световната купа в София
Невяна Владинова спечели титлата в многобоя на Световната купа в София