НОВИНИ

Проливните дъждове активираха свлачище по пътя за Рилския манастир

Сериозни щети нанесоха проливните дъждове и гръмотевичните бури в Югозападна България. Нивата на реките Струма и Места са значително повишени, екипи на пожарна безопасност са се отзовали на около 30 сигнала за отводняване мазета и изкоренени дървета, градушка унищожи земеделски насаждения в благоевградски села. По време на гръмотевична буря, мълния запали селскостопанска постройка в Сандански. Проливните дъждове активираха и свлачище, което през изминалата нощ затвори пътя за Рилския манастир.

bnt avatar logo
от И. Николова, С.Гълъбова
18:08, 14.06.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Тежки машини цяла нощ разчистваха пътя до Светата обител, а екипи на полицията не допускаха преминаването, нито на пешеходци, нито на автомобили. Около 7.00 часа тази сутрин движението беше възстановено.

Движението в участъка се осъществява само в едната лента, шофьорите трябва да са карат внимателно, тъй като има реална опасност от свличането на още земна маса.

Свлачището в района, е активно от няколко месеца, но мерки по обезопасяването на участъка не са предприети, твърдят хората от близките населени места.

Велислав Кадински: Принципно е опасно, като всеки ден ходим до манастира и се огледам не знам дали ще свърна наобратно или ще падне някой на главата.

От Областното пътно управление в Кюстендил казаха, че има осигурена техника и когато спрат поройните дъждове ще започнат да укрепват опасния терен.

Дъждът отнесе пътища до нивите в благоевградски села. Унищожени от градушка са 90 % от лозовите масиви в селата Българчево и Бучино. Собственик на 300 декара нива с рапица се оплака, че реколтата му е напълно опустошена от градушката с размер на орех, която е продължила около 10 минути.

Йордан Димитров: Вижте тя е легнала сега и само след една седмица ще изгние.

Повечето стопани не са застраховали земеделската си реколта и няма да получат обезщетение. За възстановяване на отнесените пътища и улици, кметовете на благоевградските села ще поискат средства от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мечтан старт за Русия! Сборная отвя Саудитска Арабия
Мечтан старт за Русия! Сборная отвя Саудитска Арабия
Шакира изнесе концерт в парижката зала Берси
Шакира изнесе концерт в парижката зала "Берси"