НОВИНИ

Промени при приема на първокласници

Най-голямо предимство за записване в първи клас ще имат деца, чиито родители имат постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, непроменян над три години преди подаване на заявлението.Това гласи променената наредба 10 на просветното министерство.Тази промяна се очакваше след като Административният отмени редица от критериите за прием в първи клас, определени от Столичната община за тази учебна година. В новите критерии е залегнала идеята за уседналостта. Промените могат да се обсъждат до 28 август.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:30, 31.07.2017
Чете се за: 01:48 мин.
Още

Първокласниците ще са разделени в четири групи. В първата са тези, чиито родители са с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, непроменян в последните над 3 години преди подаване на заявлението. Във втората са децата, чиито родители са с адрес в района повече от година, но той е променян в последните 1 до 3 години. В третата група са деца, чиито родители са с адрес в района, но той е бил променян през последната година. И в четвъртата група са деца, чиито родители са с адрес извън района на училището. Първо ще се приемат децата от първата група. Когато те са повече от местата ще сработват и допълнителни критерии - дете с трайни увреждания над 50 %, дете с починали родители, братя и сестри в училището, деца, завършили подготвителна група в училището, други критерии на общината, които не са дискриминационни. След като Административния съд атакува предишните критерии, министерството се принуди да свърже новите с уседналостта.

Таня Михайлова, зам. министър на образованието и науката: Знаете тази година, че имаше доста неприятни примери споменати, искаме по някакъв начин да въведем един ред, който да се спазва от всички.

Година след приемането на новия закон, министерството променя още няколко важни наредби. Променят се графика за учебното време и датите на изпитите и ваканциите. Министерството предложи учебната година да се удържи с една седмица, така че се оказа, че гимназистите ще учат и в началото на юли. Доводите са - по-дълго ще се задържат учениците в училище, ще се съкратят разходите за отопление през зимата, ще се изучи пропуснатия материал от понеделниците след национални празници.

Таня Михайлова, зам. министър на образованието и науката: Много от учителите, от колегите имат желание да имат повече време за работа, за усвояване на материала, така че да не бъде пресирано в месец май, т.е това ни гарантира едно по-добро дозиране на материала в учебните часове, едно по-добро разпределение.

С тези промени не е съгласен бившият министър на образованието Сергей Игнатов. По негово време имаше идея училището да започва от 1, а не от 15 септември.

проф. Сергей Игнатов - бивш министър на образованието и науката: "Лятото в България е измамно дълго. Всъщност лятото е кратко и половината вали дъжд и гърми, хубаво е да има и слънчеви дни за децата. Ако влезем в обувките на родителите, има семейства с ниски доходи, с невисоки доходи, на които единствената възможност за почивка е края на юни или септември, когато са по-ниски цените.
;

Михайлова обясни, че другата промяна - разделянето отново на изпитите за 7 и 12 клас се дължи основно на трудното организиране на матурите на модули. Променя се и наредбата за документацията в училище след като учителите силно недоволстваха, че са затрупани с бумащина.

Таня Михайлова, зам. министър на образованието и науката: Примерно една от предлаганите промени е да са намали този съгласувателен режим, при който непрекъснато директорът трябва да пише до Регионалното управление, което е също част от бумащината и затруднява тази работа.
проф. Сергей Игнатов - бивш министър на образованието и науката: Ние се смеехме в нашите среди, че са ги превърнали в джипита, обаче и лекарят е уважавана професия, превърнаха ги в чиновници.

В наредбата за оценяването също ще има промени - те са свързани с въвеждане на символното оценяване в малките класове. Ще има унификация на тези символи за качествена оценка, за да няма проблеми, ако детето се премести в друго училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акустиката на гробниците в долината на Тракийските царе - врата към безсмъртие
Акустиката на гробниците в долината на Тракийските царе - врата към безсмъртие
Атентатор камикадзе се взриви пред сградата на посолството на Ирак в Кабул
Атентатор камикадзе се взриви пред сградата на посолството на Ирак в Кабул