НОВИНИ

Промени в Изборния кодекс: Без номера в бюлетините и отлагане на машинния вот

Без номера пред партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетините на избори. Това предвиждат предложенията за промени в Изборния кодекс, внесени в парламента днес от председателя на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и депутатите от "Обединени патриоти" Христиан Митев, Емил Димитров и Искрен Веселинов.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:18, 16.11.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Преференциалният вот ни дава шанс да пренаредим листата и да подкрепим нашият фаворит, но той създаде и феномена 15:15. А именно - избирателят да посочи като преференция човекът, чиито номер съвпада с този на партията. Затова вносителите на промените в Изборния кодекс предлагат да отпадне изписването на номера в бюлетините.

Централната избирателна комисия ще продължи да тегли жребий, но чрез него само ще се определя начинът на подреждане за партиите, коалициите и инициативните комитети.

Машинният вот навсякъде в страната се отлага. Въпреки, че трябваше да бъде факт още на евроизборите през май 2019 г. Според предлаганите промени Централната избирателна комисия ще продължи да определя секциите, в които да се гласува машинно. Условието: броят им да не е под 1000.

Устройствата за машинното гласуване да се изработват само от държавното дружество "Информационно обслужване" предвиждат още предлаганите промени. Целта - да няма предпоставки за изкривяване на изборния резултат.

Само с хартиени бюлетини да се гласува в секциите с под 300 избиратели, както и в болници, домове за стари хора и в секциите в чужбина, предлагат вносителите на проекта.

Законопроектът предлага още дистанционното електронно гласуване да се реализира поетапно, за да се осигури допълнителна защита от хакерски атаки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакцията на майките на деца с увреждания след оставката на Валери Симеонов
Реакцията на майките на деца с увреждания след оставката на Валери Симеонов
Бойко Борисов прие оставката на Валери Симеонов
Бойко Борисов прие оставката на Валери Симеонов