COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Промени в законодателството затварят Централноевропейския университет в Будапеща

Унгарското правителство готви промени в закона за висшето образование, които ще направят невъзможно функционирането на Централноевропейския университет в Будапеща. Това твърдят от висшето учебно заведение.

от БНТ
09:08, 30.03.2017
Чете се за: 00:25 мин.
Животът

Реформите предвиждат всеки университет да има филиал и в собствената си държава и да не може да назначава преподаватели от държави извън ЕС без работна виза. Централноевропейският университет ще трябва да смени и името си. В него се обучават над 1400 студенти, а преподавателите и персоналът са от над 130 държави.

Това, което се случва с Европейския централен университет не е изненада, предаде за БНТ Ася Методиева, която е студентка там. Атаките срещу университета са започнали още от есента на 2016 година. Примката през последния един месец обаче се затяга.

На този етап ректорът на университета не смята, че трябва да се предприемат протестни действия. Той се надява, че ще се стигне до споразумение с правителството. Университетът е решен да действа като всяка институция, засегната от политическа репресия, коментира Ася Методиева.Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спокойна е ситуацията на българо-турската граница
Спокойна е ситуацията на българо-турската граница
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината