НОВИНИ

Промените в данъчните закони готови за първо четене в НС

Държавният бюджет ще събере допълнително близо 19 млн. лева заради последните промени в данъчното законодателство.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:10, 16.10.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

С тях се въвежда пълно облагане на основното жилище и по-високи данъци за стари и неотговарящи на екостандартите автомобили. Това показват разчетите на Министерството на финансите, които бяха обявени на бюджетна комисия към парламента.

Опозицията възрази срещу липсата на оценка за въздействие на поправките. Бизнесът, синдикатите и представители на местната власт са доволни от промените.

Други промени, които се предвижват, са да отпадане на задължението за издаване и прилагане на служебна бележка към подоходните декларации към края на 2019 г. Увеличава се и минималният праг за облагане на печалбите от лотарията от 30 лева на 100 лева.

Силвия Георгиева, изп. директор на Национално сдружение на общините в България: Два съществени положителни ефекта ще имат за нас, от една страна ще ни позволят да пресечем злоупотреби с повече от едно основно жилище, тъй като вече имаме, законово ни позволява при деклариране на повече от едно жилище в различни общини, то да бъде обложено с целия размер на данъка.
Любен Томев, КНСБ: Допълнително натоварване ще има за населението в средно и ниско доходните групи въпреки това ние считаме, че това е плавна стъпка, тоест премерена стъпка и в правилната посока.
Васил Велев, председател на АИКБ: Имаме 400 000 работещи единици предприятия, от тях се одитират 15, да се твърди, че всички останали 385 000 са в сивия сектор, защото не се одитират, а пък тези 15, които се одитират, нямат сиви практики издават пълно непознаване на реалността.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 млн. лв повече за помощи за отопление от догодина
40 млн. лв повече за помощи за отопление от догодина
Гледайте по БНТ: Норвегия - България, среща от турнира на УЕФА Лига на нациите
Гледайте по БНТ: Норвегия - България, среща от турнира на УЕФА "Лига на нациите"