НОВИНИ

Променят Енергийната стратегия заради строежа на газов хъб "Балкан"

110 млн. евро ще загуби България, след като през 2019 г. "Газпром" спре транзита за Турция през страната ни, пренасочвайки го през "Турски поток". От "Булгартрансгаз" обясниха, че шансът да се върнем сред големите енергийни играчи е бързо да изградим газов хъб, който да захраним с газ от Русия през втората тръба на "Турски поток", от Азербайджан чрез конектора от Гърция или от Румъния.

Николай Минков
от Николай Минков
20:40, 13.11.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

2.8 млрд. лв. ще струва изграждането на газовия хъб "Балкан". Това включва ново 496 километрово трасе и две компресорни станции. Синдикатите попитаха, кой ще плати сметката.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Т.е. БЕХ ли ще го финансира, или по някакъв друг ред се отива към ниво държавно финансиране, държавни заеми, и това как се отнася към бюджета за следващата година.

От "Булгартрансгаз" газ обясниха, че ще набират средства с предварителна продажба на транзитни количества от бъдещия хъб.

Владимир Малинов - изп. директор на "Булгартрансгаз": Би трябвало да имаме договори, които да ни осигуряват достатъчна сигурност на приходите и самостоятелно да излезем на финансовите пазари, за да си осигурим финансирането.

Жизненият цикъл на тръбопроводите е между 35 и 40 години, а "Булгартрансгаз" очаква да възвърне инвестицията си между 15 и 17 години.

От асоциация "Природен газ" поискаха инвестицията да обхване и вътрешната мрежа, тъй като от 265 общини, едва 83 са газифицирани.

Светослав Иванов - Българска асоциация "Природен газ": 172 български общини са лишени от изконното право да ползват от синьото благо, наречено природен газ, трябва много ясно в тази промяна на стратегията да се зададе въпроса и отговор, разбира се, какво да се направи, за да бъде по-добре развита газопреносната мрежа на територията на страната.

Проджабите на газ през хъба ще стават на борсов принцип, от дъщерно дружество на "Булгартрансгаз". "Булгартрансгаз" е готов да даде дялове на всички, които желаят да се включат в бъдещата борса.

Владимир Малинов- изп. директор на "Булгартрансгаз": Имаме готовност, миноритарни дялове, с оглед осигуряване на пълната прозрачност за управлението на тази търговия да предоставим дялове на всички заинтересовани, които биха били търговци, крайни потребители на газ, включително защо не и потенциални доставчици на тази суровина на борсата.

Министерството на енергетиката даде 7 дни за препоръки по промените в Енергийната стратегия преди предстоящото и обсъждане в правителството и гласуването в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат конкретни мерки за справяне с демографската криза у нас
Предлагат конкретни мерки за справяне с демографската криза у нас
Има проектоспоразумение за Брекзит
Има проектоспоразумение за Брекзит