НОВИНИ

Променят наредбата за превенция на изоставянето на деца

Социалното министерство предлага промени в наредбата. Сред тях са по-висока еднократна помощ за семействата и по-кратък срок за намеса на социалните служби в случай на изоставено дете в родилно отделение. През миналата година в страната са изоставени над 1050 деца. Най-много такива случаи има в областите Пловдив, Стара Загора, Плевен и Монтана. От Агенцията за социално подпомагане съобщиха,че през 2018-та са работили по над 3 300 случая за превенция на изоставянето. Малко над 1700 от тях са приключени успешно.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:15, 24.02.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

През миналата година в столичната първа АГ болница "Света София" са родени над 2400 бебета. 9 семейства са искали да изоставят децата си в родилното отделение. Сред основните причини, според лекарите, са непланирана бременност, здравословни проблеми на майката, липса на условия за отглеждане на детето.

д-р Томи Попмарков - началник на ДКБ в I САГБАЛ "Св. София": Повод за изоставане на детето е когато и то е с увреждания. Най-масовата причина може би е бедността и лошите финансови условия за отглеждане.

4 от 9-те семейства са изоставили бебетата си. В болницата има специален кабинет на фондация за "Нашите деца". В него социални работници подкрепят семействата, които искат да изоставят децата си.

Десислава Илиева - социален работник Център за обществена подкрепа "Св. София": "Нашата работа е да помогнем на семейството отново да повярва в себе си. Да повярва,че може да се справи и,че тази ситуация в която се намира може да бъде преодоляна.

През 2018 година фондацията е работила по над 340 случая за превенция на изоставането на деца на различна възраст. 298 от тях са приключили успешно. От социалното министерство предлагат промени в наредбата за превецния на изоставянето на деца.

Детелина Котевска - началник отдел "Дейности и мерки по закрила на детето", АСП: "Когато имаме изоставяне на дете в лечебно заведение, срокът за реакция до този момент беше 7 дни за реакция, когато е говори вече за изписване. Сега с проекта на наредбата се намалява до 24 часа и колегите трябва да реагират така,че да намерят най-подходящата грижа за детето."

В проекта е заложено и увеличение на еднократната помощ за превенция и реинтеграция от 375 на 750 лева. Общественото обсъждане на промените приключва в средата на март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Премиерът Борисов на срещата на върха ЕС - Арабска лига в Шарм Ел Шейх
​Премиерът Борисов на срещата на върха ЕС - Арабска лига в Шарм Ел Шейх
В капана на студеното време: Жълт код за ниски температури в 12 области
В капана на студеното време: Жълт код за ниски температури в 12 области