НОВИНИ

Пропуските на белгийските тайни служби

Разплитането на терористичния заговор в Брюксел вече разкрива безспорни пропуски на белгийското разузнаване, допуснало ислямистки удари от установени джихадисти по време на текущи полицейски операции.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:14, 25.03.2016
Чете се за: 01:33 мин.
По света

От Париж се чуха упреци в липса на воля и вероятно известна доза наивност пред радикалния Ислям. Наложи се председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да защитава Белгия, че не е "провалила" се държава. Заради установената белгийската връзка при ударите в Париж премиерът Шарл Мишел призна още през ноември: "Трябва да направим повече и да действаме по-добре".

Откриването на пропуските на специалните служби по атентатите в Брюксел е от ключово значение за избягване на бъдещи нападения, изтъкват експерти. Атентатите станаха по време на полицейски операции заради кръвопролитията в Париж от ноември. Възникват много въпроси.

Оказва се, че единият атентатор от летището Ибрахим ел Бакрауи, помилван след като е излежал едва половината от девет годишна присъда за въоръжен грабеж, е успял да замине за Сирия и после депортиран от Турция без да бъде разпознат като джихадист. При ударите на 22-ри март братя Бакрауи се издирват усилено след полицейски щурм на терористично убежище в Брюксел по парижкото следствие. Вероятно те са двамата измъкнали се от адреса под дулата на снайперистите.

Оставките на белгийските министри на вътрешните работи и правосъдието заради братя Бакрауи не бяха приети.

Коен Генс - министър на правосъдието на Белгия: Знам, че няма да успокоя никого, разбирам смущението и гнева на хората, но Ибрахим ел Бакрауи определено не е бил най-предприемчивият нападател.

Журналистка: Осъзнавате ли какво казвате, той се самовзриви на летището, ако се бяхте намесили навреме никой нямаше да загине.

Коен Генс - министър на правосъдието на Белгия: Казвам само, че не той е замислил нападенията.

Журналистка: Но е бил готов да умре и да убие други хора.

Коен Генс - министър на правосъдието на Белгия: Има много причини да е бил готов да умре. Тези хора не искат да се връщат в затвора.

Заловеният четири дни преди нападенията в Брюксел Салах Абдеслам е бил разпитван само два пъти по един час в събота, разкриват френски медии. Следователите очевидно са пропуснали възможността да получат сведения за подготвяния заговор в Брюксел и приемат безкритично твърденията му, че не познава братя Бакрауи.

Наджим Лахрауи, вторият атентатор на летището, е търсен от белгийската полиция от декември. Предполага се, че той е направил взривните колани за Париж. През септември 2013-та този човек заминава за Сирия с една от първите вълни белгийски джихадисти. Получава задочна присъда през февруари, но се укрива успешно под фалшива самоличност до удара тази седмица.

На глава от населението Белгия е най-голям донор в Европа за наемници на Ислямска държава. Възникват въпроси като дали анализът на белгийските служби е бил верен и дали били са наблюдавани правилните хора. Не е изключено фокусиране върху смятаните за най-опасни за сметка на цялостната картина. Има оценки и за недостиг на хора в белгийското разузнаване. Предстои назначаване на допълнително хиляда души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на пчелари заради употребата на пестициди
Протест на пчелари заради употребата на пестициди
Лагер по финансова грамотност за ученици
Лагер по финансова грамотност за ученици