COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Прощалната президентска реч на Барак Обама

В прощална реч 10 дни преди да напусне Белия дом Барак Обама призова американците да се борят за демокрацията си. Пред около 18 хиляди души в Чикаго първият чернокож президент на Съединените щати се опита да изгради мостове сред различните прослойки на населението и се опита, също както при встъпването си в длъжност преди 8 години, да им вдъхне надежда в бъдещето.

от Деян Йотов
18:05, 11.01.2017
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Прекъсван многократно от бурни овации, Обама емоционално очерта визията си за състоянието на демокрацията и за преодоляването на предизвикателствата пред Америка, след като отстъпи поста си на Доналд Тръмп. Първо се върна назад във времето.

Барак Обама, президент на САЩ: Ако преди 8 години ви бях казал, че Америка ще превъзмогне голямата рецесия, ще рестартира автомобилната индустрия и ще започне най-дългия период на създаване на работни места в историята ни; ако бях казал, че ще отворим нова глава в отношенията с Куба, че ще спрем ядреното въоръжаване на Иран без дори един изстрел, че ще унищожим мозъка зад 11 септември, ако бях казал, че ще имаме равнопоставеност по отношение на браковете, че още 20 милиона наши съграждани ще имат право на здравни осигуровки... Ако ви бях казал всичко това, вероятно щяхте да помислите, че съм вдигнал твърде високо мерника.

Споменавайки името на Тръмп само веднъж в речта си от 4000 думи, Обама разкритикува една по една обещаните от него политики, сред които дискриминацията на имигрантите и мюсюлманите и противопоставянето на различните икономически прослойки в обществото.

Барак Обама, президент на САЩ: Да, пътят ни винаги е бил неравен. Демокрацията работи трудно. Включва много спорове. А понякога е била и кървава. При всеки две крачки напред често усещането е, че правим и крачка назад. Но цялото развитие на Америка се определя от движение напред, от постоянно разширяване на веруюто на основателите ни за включване на всички, не само на някои.

Успехите си в политиката Обама отдаде на съпругата си Мишел.

Барак Обама, президент на САЩ: Ти пое роля, която не беше искала, но я взе присърце с елегантност и упорство, стил и добро настроение.

В края на прощалната си реч отиващият си президент изненадващо се върна към знаменитата си мантра "Да, ние можем".

Барак Обама, президент на САЩ: Искам от вас да повярвате. Не в моята способност да донеса промяна. А във вашата. Искам да се придържате здраво към вярата, изписана в основополагащите ни документи; към онази идея, прошепвана от роби и противници на робството; към духа на имигрантите и заселниците и онези, които демонстрираха за справедливост; към кредото на онези, които развяваха знамето ни на чужди бойни полета и на Луната; верую в сърцето на всеки американец, чиято история още не е написана: "Да, ние можем! Да, можехме! Да, можем!" Благодаря. Бог да ви благослови. Нека Господ продължи да благославя Съединените американски щати!
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След разораните дюни в Ахтопол, багер на ивицата в Созопол
След разораните дюни в Ахтопол, багер на ивицата в Созопол
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината