НОВИНИ

Прощална среща на Обама с европейски лидери

Прощалната европейска обиколка на американския президент Барак Обама приключи със среща с ключови европейски лидери в Берлин. Договорено беше да продължи сътрудничеството чрез НАТО, както и да бъдат запазени санкциите срещу Русия. Анализатори тълкуват договорките като категорично послание към новоизбрания президент на Съединените щати Доналд Тръмп.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:46, 18.11.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Берлин стана домакин на прощалната среща между Барак Обама в качеството му на президент и лидерите на Германия, Испания, Великобритания, Италия и Франция. Това беше и първата им среща след избирането на Доналд Тръмп. Затова и договореностите в Берлин се тълкуват като сигнал към новоизбрания американски президент.

Обама, Меркел, Оланд, Мей, Ренци и Рахой се договориха да си сътрудничат чрез НАТО. Тръмп вече заяви, че ако страна членка бъде нападната от Русия той първо ще провери дали тази страна изпълнява ангажиментите си по отбраната си и след това ще ѝ окаже военна помощ.

Обама и европейските лидери потвърдиха, че са за оставането на санкциите срещу Москва заради украинската криза и отново призоваха спиране на бомбардировките в Алепо.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: "Обсъдихме подробно Сирия и преди всичко заявихме, че хуманитарната ситуация в Алепо трябва да се подобри. Не сме дискутирали санкции срещу Русия във връзка с това".

В неделя се очаква Ангела Меркел да обяви дали ще се кандидатира за четвърти мандат. От Германия Обама отпътува за Перу за срещата на върха на организацията за Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. Среща с Владимир Путин няма да има, но е възможно двамата лидери да си говорят неофициално в рамките на форума, заявиха от Кремъл.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столтенберг: Турция остава ключов съюзник на НАТО
Столтенберг: Турция остава ключов съюзник на НАТО
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Дългоочаквания метъл петък
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Дългоочаквания метъл петък