НОВИНИ

Протест и контрапротест за разширяването на ски зоната в Банско

Сутринта нови протести "за" и "против" разширението на ски зоната в Банско. Еколози протестираха срещу плановете за строежа на нови съоръжения пред Министерския съвет. А жители на Банско, Разлог и околните населени места затвориха за кратко международния път Е-79 край Симитли с искане ски-зоната да бъде разширена.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
12:00, 28.12.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Два протеста с послания към министрите. В очакване на редовното си заседание кабинетът да се произнесе за съдбата на Концесионния договор за ски зона Банско и Плана за управление на Природен парк "Пирин".

На няколко пъти Кабинета отлагаше решението. На 12 декември министърът на околната среда и водите Нено Димов дори оттегли в последния момент точката за промяна на концесията на ски зона Банско.

Той мотивира решението си с думите, че не иска да действа на инат и е необходимо промяната на концесионния договор на ски зоната да върви заедно с промяната на Плана за управление на парк "Пирин", а неговото обществено обсъждане приключи на 22 декември.

Пред Министерски съвет тази сутрин природозащитници настояваха за спазване на екологичното законодателство и опазване на Пирин като уникален природен обект. Макар че не знаеха дали казусът ще бъде разглеждан.

Жители от района на Банско пък поискаха изграждане на втори кабинков лифт. Точно в 10.00 часа те блокираха движението на главния път Е-79 край Симитли за около 20 минути. В очакване на решението и от двата протеста се заканиха да не спрат дотук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камериерката, малтретирана в  Слънчев бряг, е завела нов иск
Камериерката, малтретирана в Слънчев бряг, е завела нов иск
Яна Маринова зарадва с коледно послание семейство с 13 деца
Яна Маринова зарадва с коледно послание семейство с 13 деца