НОВИНИ

Протест на горски служители в защита на техни колеги

Горски служители се събраха на протест край пазарджишкото село Поибрене. "С проявата си искаме да изразим подкрепата си за пребитите в района наши колеги", заявиха присъстващите. Припомняме, че на 25-ти февруари двама лесничеи бяха жестоко пребити в опита си да опазят гората от замърсяване с отпадъци.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
18:00, 03.03.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Над сто души се включиха днес в проявата за опазване на българската гора от набези. Към горските служители от Панагюрище се присъединиха техни колеги от Пазарджик, Лесидрен, Плевен и други населени места, както граждани и ловци. Иван Дяков и Пенчо Шанов бяха нападнати от 10-ина жители на панагюрското село. До нападението се стигнало, след като направили забележка на млад мъж, който изсипал каруца с боклук в семенната база на стопанството.

Иван Дяков - горски служител
"Бяха блокирали пътя, започнаха да блъскат по служебния автомобил, отвориха ни вратите, започнаха да ни удрят вътре, след което ни извадиха навънка, след което боят беше тотален."

Директорът на Държавното горско стопанство в Панагюрище Петър Тодоров съобщи, че са получили подкрепа от заместник-министъра на Министерството на земеделието и храните и директора на Изпълнителната агенция по горите.

Петър Тодоров – директор на Държавно горско стопанство – Панагюрище
"Искаме да поставим проблема пред обществото, защото това е проблем, който се трупа от може би повече от 10 години, той трябва да бъде решен по един или друг начин."

През последните две години в страната има регистрирани над сто нападения на горски служители. Само за няколко дни четирима лесничеи от Панагюрище пострадаха след нападения. След побоя над двамата горски стражари в Поибрене бяха арестувани 7 жители на селото.

Горските служители изразиха своето недоволство от случилото се и се обявиха за промени в Наказателния кодекс, които да ограничат и спрат подобни дръзки нападения и престъпления. Те стартираха и национална подписка, с която настояват за взимане на спешни мерки за справяне с проблемите, свързани с унищожаването на българските гори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мевлют Чавушоглу и Зигмар Габриел ще се срещнат на 8 март в Германия
Мевлют Чавушоглу и Зигмар Габриел ще се срещнат на 8 март в Германия
Как приемате новите лица в кандидат-депутатските листи?
Как приемате новите лица в кандидат-депутатските листи?