Майки на деца с увреждания излязоха на протест срещу назначаването на Валери Симеонов за зам.-председател на Народното събрание. Обединени около инициативата "Системата ни убива", те настояват за оставката на лидера на НФСБ или за разпускане на целия парламент.

С викове "Оставка" започна протестът на майките пред Народното събрание. Той започна точно в 12 часа. Според майките изборът на депутатите демонстрира липса на морал и елементарно зачитане на достойнството на суверена. Протестиращите настояват всички депутати, които са гласували в подкрепа на Валери Симеонов, да си подадат оставките.

Венелина Казанджиева: Че как е възможно след всичките тези сигнали ти да го издигнеш от пост на пост. Доколкото знам европейската практика, дето там сме членове или уж сме членове, при такива ситуации повече името му няма да се чуе.
Нели Димитрова: Валери Симеонов не можахме да го изриеме от политиката, а сега 118 депутата гласуваха "За" да стане зам.-председател. Искаме оставките на всички, които са натиснали бутона "За".

Самият Валери Симеонов заяви, че всеки има право да протестира, но твърде бързо е забравен неговия призив за приемане на Закона за хората с увреждания.

Валери Симеонов - зам.-председател на НС: В случая става въпрос за намеса в парламентарната демокрация. правото на ПГ "Обединени патриоти" да имат зам-председател е неоспоримо, така, както имат ДПС, БСП, ГЕРБ, е редно и :Обединени патриоти" да имат.

Мая Манолова се присъедини към протеста.


Протестиращите блокираха движението. Очакват някои от депутатите да излезе и да разговаря с тях.

Репортер от телевизия СКАТ беше помолен да напусне протеста и бе обявен като провокатор.

Протестите ще продължат и в понеделник, за когато е предвидено и автошествието.

Валери Симеонов не смята да се оттегля като зам.-председател на НС

Валери Симеонов не смята да се оттегля като зам.-председател на НС

Валери Симеонов не смята да се оттегля от поста заместник-председател на Народното събрание заради протестите, които се очакват и днес срещу него.