НОВИНИ

Миньори от "Мини Марица - изток" излязоха на протест в София

Над 2 часа блокада на центъра на София и сблъсък между миньори и жандармерия пред Министерството на енергетиката е резултатът от днешния протест на работещите в "Мини Марица - изток" в София. Те поискаха 15% увеличение на изкупната цена на въглищата, запазване на работните места и по-добри условия на труд.

Николай Минков
от Николай Минков
16:15, 24.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Лично президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов застанa между миньорите и полицията, за да предотврати ескалация на напрежението. Причината се оказа символичен подарък на миньорите за енергийния министър. Схватка между охраняващи протести и пристигналите в София миньори пред Министерството на енергетиката предизвика чувал с въглища.

- протестиращ: Да внимават г-да полицаите много. Оставихме чувал с въглища на министъра да види от къде излиза хляба, що го блъскат човека.


;

Министър Петкова прие протестиращите, които ѝ връчиха декларация с исканията си. След 40-минутен разговор стана ясно, че тя няма да отстъпи за цената на въглищата, защото това означава поскъпване на тока с 2% не само за бита, но и за бизнеса.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: "Такова едно увеличение би се отразило неблагоприятно на централите в Маришкия басейн, тъй като те са като скачени съдове".
;
Димитър Манолов- президент на КТ "Подкрепа": В рамките на този разговор тя се съгласи другата седмица да дойде в мината и ние да ѝ покажем мините такива, каквито те са наистина.

Миньорите предупредиха, че, ако не бъдат изпълнени исканията им, има опасност те да не успеят да добият нужните количества въглища за работата на топлоцентралите в Маришкия басйен, които произвеждат 40% от електроенергията в България.

Наско Митев -председател на КНСБ в "Мини Марица - изток". "Ние искаме една справедлива цена на въглищата и смятаме, че трябва да защитим нашето производство".
;

Според Петкова искането за по-висока цена на въглищата заради необходимостта от инвестиции е неоснователно, тъй като дружеството е на печалба и има средства за технологично обновяване.

Теменужка Петкова- министър на енергетиката: "Такива инвестиции се правят. В момента в ход е обществена поръчка за рехабилитация на 5 багера за 85 млн.лв".

Петкова припомни, че мините са с положителен финансов резултат от 7 млн. лв. за тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов на Среща на върха на ПСЮИЕ в Любляна
Премиерът Борисов на Среща на върха на ПСЮИЕ в Любляна
Задържаните служители на ДАИ-Благоевград взимали подкупи от транспортни фирми​
Задържаните служители на ДАИ-Благоевград взимали подкупи от транспортни фирми​