НОВИНИ

Протест на пациенти с белодробни заболявания

Белодробно болни и нуждаещи се от трансплантация отново излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването и се обявиха за "здравни емигранти". По думите им повече от година българските пациенти с белодробни проблеми няма къде да се лекуват.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
16:25, 29.06.2018 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

В същото време стана ясно, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не приема оставката на директора на Агенцията по трансплантации д-р Марияна Симеонова.

Чакащите белодробни трансплантации се срещнаха с нея и със заместник-министър Жени Начева. Те увериха пациентите, че до месец вече ще имат договор с болница в град Есен, Германия. Протестиращите заявиха, че подобно обещание са чули и преди месец и се опасяват, че някои от пациентите може и да не дочакат този договор.

;
Тодор Мангъров, председател на пациентска организация на пациенти с белодробни заболявания: Пациентските организации могат да алармират, че има проблем, а министърът може да поработи по този проблем. Моля насочете вниманието си към решаването на този казус, хората умират, с лечение, което го има в Европа, в България хората умират, това не е коректно, ние сме страна от ЕС.
д-р Марияна Симеонова, директор на Агенцията по трансплантации: Сега сме на тази последна стъпка да се подпише договорът между клиниката от България и клиниката от Германия, за да може на основание на това споразумение да се приемат и български пациенти, предполагам до месец това ще е факт, защото вече сме разговаряли с колегите от Германия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа затвори Прохода на републиката
Тежка катастрофа затвори Прохода на републиката
​Омбудсманът и протестиращи майки внесоха в НС проектозакон за личната помощ
​Омбудсманът и протестиращи майки внесоха в НС проектозакон за личната помощ