НОВИНИ

Протест на работници и служители от пристанище Варна-Запад

Работници и служители от пристанище Варна-Запад излязоха на протест за по-високи заплати. Те заявяват, че работят с опасни товари и редовно са обгазявани от девненските заводи, но това не е отразено в оценката за условията на труд.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова
12:20, 22.11.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Много пристанищни работници са се събрали пред административната сграда на пристанище Варна-Запад. По думите им, недоволството е заради нечовешките условия на труд, тотална експлоатация и произвол.

Пенка Илиева, председател на Синдикална организация на КНСБ в пристанище Варна-Запад: Работниците протестират за нечовешките условия на труд. В последните 2 години се получават абсолютно фалшиви замери. Опасните товари не се отразяват, че са с такива вредни за здравето на хората вещества. Няколко пъти сме писали до изпълнителния директор за масовото обгазяване, което работниците търпят от Девненските заводи и в писмена форма ни отговори, че не може да се бърка в работата на другите заводи, а основно задължение е негово. Абсолютна лъжа е, че с 20% са били увеличени доходите на работниците.
Тодор Градинаров, лидер на Синдиката на докерите и механизаторите: Предвиждаме в най-скоро време да бъде проведен по-голям от този митинг на площада пред пристанище Варна-Изток, тъй като там е административното ръководство на пристанище Варна и се надяваме гласовете на тези хора, които протестират за лоши условия на труд и недостатъчно доброто заплащане да бъдат чути - ако не от изпълнителния директор, то поне от министъра на транспорта и да бъдат взети съответните мерки.

Транспортният министър Росен Желязков заяви, че все още не е запознат с конкретните причини за протеста, но се надява те да не са политически.

Росен Желязков, министър на транспорта: В системата на пристанища Варна минималната работна заплата е 1300 лева, средната работна заплата е около 1700 лева и с допълнителните възнаграждения работната заплата варира между 2000-3000 лева. За изминалите години увеличението на средствата за заплата е с 20%, за тази година и за следващата са планирани още увеличения на заплатите. Учуден съм, учуден съм, затова казвам, надявам се да няма политически елемент този протест.
;

По-късно ръководството на пристанището ще даде и специален брифинг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвъд границите - Михаела Гривева: Да опознаеш себе си е пътят ни в живота
"Отвъд границите" - Михаела Гривева: Да опознаеш себе си е пътят ни в живота
Най-богатият хърватин влиза в политиката: Дори България ще ни задмине, срамно е
Най-богатият хърватин влиза в политиката: Дори България ще ни задмине, срамно е