НОВИНИ

Родители на деца с увреждания излизат на протест

Родители на деца с увреждания и сдружението на ТЕЛК София излизат на пети национален протест. Над 20 организации от над 10 града застават зад исканията им. Протестиращите ще направят жива верига пред Народното събрание и Министерския съвет. Как трябва да се отговори на исканията на родителите ще отговори в "Денят започва" новият социален министър Бисер Петков.

bnt avatar logo
от БНТ
06:16, 17.05.2017
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Родителите настояват за друга политика към децата с увреждания и техните семейства. Искат Закон за личната грижа, който да осигури достоен и пълноценен живот за децата. Посочват, че в бюджета за тази година е прието диференцирано заплащане според процента на увреждане, но отново няма регламент за навършилите пълнолетие. Това е в разрез с европейската конвенция за правата на хора с увреждания, пишат в писмото си до медиите протестиращите.

В студиото на "Денят започва" родители на деца с увреждания обявиха своите искания:

- Искаме закон за личната помощ, защото всеки е със своите потребности. Не можем да чакаме на програми. Не може всички да са под един знаменател. Не можем да чакаме някой да ни даде някакви пари.
- Има спешна нужда от електронен регистър. Ако има такъв, когато стане време за ходене на комисия, може да се проследи заболяването на даден човек.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заседание на комисията за неизплатените заплати
Заседание на комисията за неизплатените заплати
​България досега е приела 29 мигранти по квотите на ЕС
​България досега е приела 29 мигранти по квотите на ЕС