Протест на синоптиците от НИМХ - ще спре ли работата по прогнозата за времето

Протест на синоптиците от БАН. С писмо до премиера Бойко Борисов метеоролозите настояват да се извади Националния институт по метеорология и хидрология от състава на БАН и да мине под шапката на Министерството на образованието като самостоятелна научна организация. Те заявяват още, че засега спират да изпълняват всякакви разпореждания и решения на БАН.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
преди 2 години
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

Има абсолютно реален шанс да спрем да работим, нашите проблеми от години са свързани с липса на достатъчно финансиране и недостиг на кадри, обясни Орлин Георгиев, ръководител отдел "Специализирани измервания" към НИМХ.

По думите му, работещият в института персонал е висококвалифициран, но заради ниските заплати има масово нежелание на специалистите да постъпят на работа в НИМХ.

Ние сме симбиоза на науката и практиката, което не искаме да изгубим в с бъдеще, категоричен е Георгиев.

Той обясни, че пред последните три месеца, НИМХ продължава да работи благодарение на Министерството на образованието, което отпуска определени финансови траншове за издържка.

За момента БАН освен празни обещания, друго не показва и категорично има негативно отношение към нашия институт, допълни Георгиев.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени