НОВИНИ

Протест на служителите на Националната библиотека (ОБЗОР)

Протестът беше подкрепен от служители на музеите и галериите.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:17, 10.12.2015
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Служителите на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отбелязаха 137-ия си рожден ден с протест. Точно в 12 часа те излязоха пред библиотеката, за да поискат по-високо заплащане и гаранции, че кабинетът ще изпълни обещанието си да увеличи заплатите им с около 22 %.

Протестът беше подкрепен от служители на музеите и галериите. В края на ноември синдикатите поискаха 25 милиона лева увеличение на бюджета за култура, кабинетът успя да осигури 10 .

Мая Беловска е магистър и експерт в Националната библиотека с близо 30-годишен стаж. Получава 479 лв. За да се издържа, работи допълнително.

Мая Беловска: Чистила съм къщи, офиси. Сега от време на време пиша курсови работи.

Не много по-различно е положението и на колегите й.

Надка Минкова: Основните искания са за коригиране на заплатите. Те просто ни забравят, че съществуваме.

Средната заплата в библиотеката е около 480 лева. Догодина предстои увеличение.

Иван Добромиров, председател на синдикат "Подкрепа" в Националната библиотека: В момента не изпълняваме нито ода на радостта, нито сме недоволни. Просто изчакваме. 22 % са обещани. Чакаме да видим дали ще се реализира обещанието.

От парламента увериха, че ще спазят обещанието си и близо 3 000 души в страната ще получат по-високи заплати.

Ирена Соколова, зам.-председател на Комисията по култура и медии: Да, 22% не са много, но те са факт и са реалност. Ще станат факт от 2016 г.

От ръководството на Националната библиотеката завиха, че увелечението ще се усети от служителите. За да повишат още доходите обмислят от догодина и въвеждането на делегиран бюджет.

Проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий": Тепърва ще се изготвя методика, по която да се изготви бюджетЪТ. Аз се надявам от по-догодина да се увеличават заплатите спрямо онова, което показваме като дейност и да бъдем дотирани.

Библиотекарите заявиха, че остават в протестна готовност. Още отсега са решили да настояват в бюджет 2017 г. депутатите да заложат ново увеличение, за да може заплатите да стигнат поне до средните 800 лв. за страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
90-годишен юбилей отбеляза режисьорът Милен Гетов
90-годишен юбилей отбеляза режисьорът Милен Гетов
Протест на майки в повече от 20 града на страната (ОБЗОР)
Протест на майки в повече от 20 града на страната (ОБЗОР)