НОВИНИ

Протест „Поход за живот“ се провежда във Варна след смъртта на велосипедист

В този час във Варна се събират хора, които ще се включат в протестно шествие под мотото „Поход за живот". То е провокирано от нелепата смърт на 38-годишния Мартин Чикалов, блъснат от неправоспособен водач, който избяга от местопроизшествието.Снощи на магистрала „Хемус“ живота си загуби още един велосипедист.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова, БНТ-Варна
18:14, 12.09.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Шествието започва от сградата на община Варна до сградата Областна администрация.

Днес на брифинг стана ясно, че шофьорът причинил смъртта на Мартин Чикалов никога не е имал шофьорска книжка, има вече два акта за това, като първият е от преди осем години, когато е бил непълнолетен.

Той ще отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост и за това, че е избягал от мястото на катастрофата. Ден по-късно той се предаде в полицията и е задържан за 72 часа

Зам. окръжен прокурор Радослав Лазаров: На практика един ден след катастрофата до настоящия момент са разпитани, а преди това установения от органите на реда, множество свидетели. Назначени са множество експертизи. Изземани са следи от автомобила, както вече казах, защото водачът е бил избягал и е необходимо да се установи по категоричен начин кой е управлявал процесното МПС. Произшествието е станало близо до пешеходна пътека, но не на пешеходна пътека.
;

Проблемът е в поведението на шофьорите, заяви пред „По света и у нас“ Здравко Василев от велоклуб „Устрем", който организира протеста.

Здравко Василев, велоклуб „Устрем": Каквито и наказания да има, те са неефективни за тях напълно. Така че за нас единият проблем, който трябва да се реши, е с този тип хора по улиците. Този човек, който е убил нашият приятел, е карал без книжка в продължение на осем години и е хващан два пъти. Искам да питам какво са направили институциите, за да предотвратят неговото поведение?

Според Здравко Василев шофирането без шофьорска книжка трябва да се криминализира в подобни случаи, когато нарушението е извършвано няколко пъти.

Той допълни, че в конкретния случай не е съгласен с определението „убийство по непредпазливост“, тъй като шофьорът съзнателно се е качил в автомобила, без да има правоспособност за това, и е шофирал с превишена скорост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Райънеър отмени 150 полета от и до Германия заради стачка
"Райънеър" отмени 150 полета от и до Германия заради стачка
Откриха френски завод за самолетни части край Пловдив
Откриха френски завод за самолетни части край Пловдив