НОВИНИ

Протест пред Столична община срещу събарянето на сгради-паметници на културата

Граждани внесоха петиция в Столичната община срещу събарянето на сгради, паметници на културата. В нея те настояха да бъде спряно безразборното снемане на статути на архитектурните забележителности, което улеснява събарянето на къщи с културна и историческа стойност.

БНТ2-София
от БНТ2-София Тереза Ставрева
19:33, 16.05.2017
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Това е само една от сградите, които дълги години са били със статут на паметник на културата, а днес вече са само част от спомените на софиянци. A причина за събарянето й отново е снет статут, нещо, което се случи с редица знакови сгради през последните години. Това провокира недоволството на граждани. Те се организираха в социалните мрежи и този следобед се събраха пред сградата на Столичната община и внесоха петиция, с която настояват снемането на статути да спре, а културното и архитектурно наследство да се опази. До този момент тя е подкрепена от близо 800 души. Какви са исканията на хората, вижте в следващия репортаж.

Основните искания в петицията са незабавен мораториум и забрана за събарянето на сгради - паметници на културата. Гражданите настояват и за анулиране на всички решения за снемане на статута "Паметник на културата" на сгради с историческо и културно значение, взети от институциите през последните десет години. Поводът за нея е случилото се наскоро събаряне на Двойната къща на бул. "Патриарх Евтимий".

Сюзън Таки, автор на петицията: Всъщност тези предложения под една или друга форма ги има в закона. И те важат за цяла България. Не само за София. С което се обявяваме в защита на всички паметници от този тип.
Ивайло Иванов: Ние желаем нещо съвсем конкретно и то е Закона за културното наследство да бъде прилаган. Законът за щастие, благодарение на досегашната работа на последните два парламента, е добре синхронизиран с европейското законодателство и дава еднозначни рамки какво се прави и е пълен нонсенс, след като е приет през 2009-та година той просто да бъде игнориран.

До момента под петицията са се подписали 790 души. Те настояват и за изпълнение на нормативните уредби в Закона за устройство на територията и Закона за опазване на културното наследство, касаещи опазването на паметниците на културата. Инициаторите на петицията заявиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще внесат в съда и граждански искове срещу Столичната община, заради бездейното според тях унищожаване на къщи-паметници на културата. Ако институциите не им обърнат внимание, те заплашиха да залепят 22 страници с точки от Закона за опазване на културното наследство по фасадите на занемарени сгради паметници на културата, за да напомнят на собствениците, че трябва да се грижат за старините ни.

Въпреки че петицията беше внесена в Столичната община, решението за снемане на статута от сграда-паметник на културата е в ръцете на Министерството на културата.

Преди седмица културният министър Боил Банов заяви, че опазването на културното и историческо наследство на София е приоритет в неговата работа. Той обеща, че по време на неговото управление няма да се разглеждат такива предложения.

Министърът на културата аргументира решението си с това, че общественият интерес по темата е голям. По отношение на сградите, чийто статут вече е внесен за коментар в министерството, той заяви, че само при наличието на основателна причина и със знанието на гражданите ще се предприемат мерки по премахване на статути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дисни стана жертва на интернет пирати
Дисни стана жертва на интернет пирати
Каракачанов: Едва 500 души са в резерва на българската армия
Каракачанов: Едва 500 души са в резерва на българската армия