НОВИНИ

Протест за по-чист въздух в София

Пред Столичната община по обед се проведе протест с искане за повече мерки срещу мръсния въздух в София. Недоволните поискаха "Зеленият билет" да се въвежда като превантивна мярка и се обявиха против помощите за отопление на твърдо гориво.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
15:43, 05.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Все още не се обмисля пълна забрана за печките на твърдо гориво, но на дневен ред стои инкриминирането на изгаряне на опасни отпадъци, коментира председателят на общинския съвет Елен Герджиков.

Той допълни, че въпреки сериозните превишения на концентрациите на фини прахови частици през последните дни, данните показват, че в сравнение с предишни години цялостна картина се подобрява.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Аз се запознах с исканията на протестиращите. И трябва да ви кажа, ако прочетете Програмата на Общината и това, което изпълняваме, че те всъщност са същите. Аз не виждам нещо ново. Готова съм, ако има нова мярка, която да не е включена в нашата програма, да коментираме и да я реализираме, защото ние сме проучили целия европейски опит, това са мерките, изисква се време, разбира се.
Свилен Овчаров, организатор: Искаме в дни с мръсен въздух, градският транспорт да е безплатен. Въпреки обещанието, продължават да се раздават помощи за твърдо гориво.
Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет: Поемаме ангажимент да слушаме и да чуем всички разумни предложения, да ги обсъдим, да участваме в тези разговори и да приемем ако се налага и промени в механизма.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова посочва утре временния заместник на Крусев
Фандъкова посочва утре временния заместник на Крусев
Новият президент на Швейцария е финансовият министър Ули Маурер
Новият президент на Швейцария е финансовият министър Ули Маурер