НОВИНИ

Протест пред турското посолство в Багдад

Хиляди иракчани се събраха днес пред посолството на Турция в Багдад на протест срещу продължаващото турско военно присъствие северно от Мосул, въпреки призивите на иракското правителство към Анкара турските войници да напуснат.

bnt avatar logo
от БТА
11:19, 18.10.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
протест турското посолство багдад

Протестиращите носеха иракски знамена и поискаха турците да се изтеглят от базата Башика в съответствие с многократните искания на иракския премиер Хайдер ал Абади.

"Вън, вън, окупатори", се един от лозунгите, които скандираха демонстрантите.

Иракският шиитски духовник Муктада Садр е един от поддръжниците на демонстрациите срещу турското военно присъствие, отбелязва ДПА. Присъствието на турски военни на иракска територия създава напрежение в момент, в който Ирак започна кампания за освобождаване на втория по големина град Мосул от "Ислямска държава".

Мосул е под контрола на екстремистите от 2014 г. Сега коалиция от иракски сили, включително кюрдски бойци пешмерга, напредват бързо към града с подкрепата на ръководената от САЩ коалиция и с въздушни удари.

Турция не е част от операцията, въпреки многократните искания на президента Реджеп Тайип Ердоган за участие.

Ердоган казва, че турските военни, които включват около 150 войници, изпратени миналата година за обучение на сунитските сили, ще останат, настоявайки, че те са част от мерките за отбрана на самата Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вежди Рашидов с висока оценка на среща в Германия
Вежди Рашидов с висока оценка на среща в Германия
Ден втори от битката за Мосул
Ден втори от битката за Мосул