НОВИНИ

Протест с искане за оставка на Йорданка Фандъкова

Шествието тръгна от Министерския съвет и стигна до сградата на Столичната община. Превърна ли се протестът от граждански в политически и за какво настояха протестиращите?

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
20:10, 26.11.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

За да стигне до сградата на Столичната община, протестното шествие мина през така наречената от протестиращите "капка", която е преляла чашата на недоволството им - новоремонтираният бул."Дондуков". Като причина за протеста си, събралите се днес посочиха още и липсата на тротоари и велоалеи на много места в града.

Мартин Хрисоскулов: Голяма част от ремонтите не се вършат правилно, не се вършат качествено и струват на цени подобни на тези в Норвегия и Швейцария. Чудя се защо ремонтите отново имат нужда и то толкова бързо да бъдат пак ремонтирани.
Владислав Петков: Виждаме, че има много инфраструктурни проекти, никой не спори, че те са полезни, но те се правят по-скоро така, че да улесняват трафика на колите, а по никакъв начин не виждаме политики, които да са насочени към това София да бъде по-зелен град и да използваме краката ни.

С настояване за по-чист въздух пред сградата на общината дойдоха и жители на кварталите Красна поляна, Горубляне и Западен парк, където нивата на фините прахови частици във въздуха са завишени.

Иван Димитров, жител на кв. Горубляне: Няма въздух, защото не се мие. Преди се миеше всяка седмица, а сега колите са стотици хиляди повече от преди, тогава се миеше всяка седмица, сега не се мие въобще.

Въпреки че протестът беше организиран в социалните мрежи от неправителствената организация "Спаси София", към него се присъединиха и симпатизанти на опозиционните сили.

Андрей Зографски, организатор на протеста: Проблемите на София не са нито леви нито десни, те са реални. Изискват реални решения, затова не можем да забраним на всеки гражданин да се включи в протеста, независимо от неговото политическо убеждение.
Борис Цветков, общински съветник от БСП: Мисля, че сме тук, защото във всеки един от нашите квартали, които представляваме, имаше протести.

И докато под прозорците на Столичната община протестиращите настояваха за оставката на кмета на града, министър-председателят Бойко Борисов коментира исканията на протестиращите на конгреса на ГЕРБ и определи протеста като политически.

Бойко Борисов, министър-председател: Да спасим София от спасителите - това трябва да е нашият девиз. Тези, които сега спасяват София и търсят дали е изкривено колче, тогава са си траели, когато нямаше нито едно колче.

Борисов подчерта още и развитието на столицата през последните години и изрази подкрепата си към кметът на града Йорданка Фандъкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМРО с факелно шествие за 98 години от Ньойския договор
ВМРО с факелно шествие за 98 години от Ньойския договор
ГЕРБ: Никога няма да се коалираме с БСП
ГЕРБ: Никога няма да се коалираме с БСП